Elti: Kriza? Kakšna kriza?

V gornjeradgonski družbi za proizvodnjo telekomunikacijske opreme dobivajo vedno več naročil, tako da so morali število zaposlenih letos že povečati z 88 na 98.

Objavljeno
09. oktober 2009 12.17
Jože Pojbič
Jože Pojbič
Gornja Radgona - Recesije, ki svetovno gospodarstvo še vedno drži pri dnu, v gornjeradgonski družbi za proizvodnjo telekomunikacijske opreme ELTI letos niti malo ne čutijo. V zadnjih nekaj mesecih dobivajo vedno več naročil za digitalne oddajniške in antenske sisteme ter opremo za različne evropske naročnike, tako da so morali število zaposlenih letos že povečati z 88 na 98, pričakujejo pa tudi, da bodo letni prihodek z lanskih 4,8 letos povečali na dobrih 11 milijonov evrov, pravita direktor Eltija Jože Caf in izvršni direktor Denis Šeruga. S tem bodo po dveh letih izgube znova poslovali pozitivno, enako uspešno poslovanje pa si obetajo najmanj do leta 2015. Takrat je namreč zadnji rok, da tudi nove članice Evropske unije v celoti preidejo na digitalno oddajanje radijskih in televizijskih signalov.

V Eltiju so tako končno prebrodili krizo, ki je bila po besedah Jožeta Cafa posledica prepočasnega uvajanja digitalizacije telekomunikacij v svetu. To zamujanje z digitalizacijo predvsem v Evropi in dve leti »mrtvega teka« (2007-2008), ko nobena država ni več vlagala v analogne sisteme, zaradi priprav in testiranj pa še nihče ni kupoval digitalne opreme, so Elti skoraj pokopali in krizo so brez hujših posledic prebrodili zgolj zaradi pripravljenosti bank, da jim pomagajo.

Zdaj, ko se posameznim evropskim državam že mudi, da bi ujele roke za prehod na digitalno oddajanje - za stare članice je to leto 2012, za nove 2015 - je torej stanje drugačno. Ker Elti sodi med deset največjih proizvajalcev profesionalne telekomunikacijske opreme na svetu, jim je uspelo pridobiti naročila za dobavo in montažo opreme na Poljskem, Hrvaškem, Madžarskem, v Turčiji, Rusiji, na Irskem, Češkem, največji letošnji posel pa so sklenili s Telekomovo hčerinsko družbo ON.NET v Makedoniji, ki je na državnem razpisu dobila koncesijo za zgraditev in upravljanje digitalnega oddajniškega omrežja s 34 oddajniškimi točkami za vso Makedonijo s štirimi multipleksi. Vso oddajniško in antensko opremo bodo zanje na ključ izdelali v Eltiju. Izdelavo in testiranje večjega dela opreme v Gornji Radgoni dokončujejo prav te dni, ves makedonski posel pa jim bo še letos prinesel 7,6 milijona evrov prihodkov.

Več v tiskani izdaji Dela.