Emona obala v hrvaških rokah

Podjetje svetovalca hrvaškega predsednika Mesića, ki je prek direktorja povezano z Andrijano Starino Kosem, je kupilo 50,39 odstotkov koprske družbe Emone obale.

Objavljeno
19. januar 2007 01.01
Ljubljana – Koprska družba Emona obala, ki v zadnjih letih plava v rdečih številkah, ima novega lastnika. To je nekoliko presenetljivo hrvaško-švicarsko podjetje Orbico, ki domuje v ljubljanskih Črnučah in je kapitalsko dvakrat šibkejše od Emone obale. Kljub temu je na dražbi za dobrih 50 odstotkov delnic odštelo 6,6 milijona evrov, kar je več od vsote njegovega čistega dobička v zadnjih petih letih. Orbico je znan tudi iz zgodbe o domnevno sporni privatizaciji sarajevske tovarne koles Unis Lasta, v kateri je sodelovala Andrijana Starina Kosem, danes državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo.

Uradni podatki so bili v četrtek skopi. Orbico je delnice Emone obale kupil na dražbi, ki jo je organiziral Sod, skupaj s paradržavnim skladom pa so deleže prodali tudi primorski skladi (Interfin, Modra linija, Živa itd.). Prodajalci so za delnico iztržili 7,5 evra, kar krepko presega ponedeljkov enotni tečaj na ljubljanski borzi (2,97 evra). »S ceno smo zelo zadovoljni. S to naložbo smo precej izgubljali, zato sem zadovoljen, da smo po težkih mukah in prepričevanjih našli kupca,« je za Delo povedal prvi mož Soda Marko Pogačnik, ki ni želel razkriti preostalih udeležencev dražbe.

Kdo je novi lastnik Emone obale? Temeljna dejavnost podjetja Orbico je trgovina na debelo s tehniko, kozmetiko in živilskimi izdelki. V letu 2005 je ustvarilo za 37,2 milijona evrov prihodkov in imelo ob tem dober milijon dobička. Za primerjavo: Emona obala je imela v istem letu ob 52,2 milijonov evrov prihodkov (večinoma iz veleprodaje parfumerije, kozmetike, prehrane, igrač in tehnike) kar dobre tri milijone evrov izgube. O sinergijah Emone obale in njenega novega lastnika smo želeli povprašati direktorja Orbica Igorja Šprajcarja, ki pa ni bil dosegljiv. Šprajcar je sicer nekdanji član uprave Merkurja, Živil in vodja nabave v Slovenskih železnicah, v registru pa je med zastopnicami podjetja vpisana tudi Barbara Habe Cukjati.

Orbico uradno domuje v Švici, njegov lastnik pa je Branko Roglić, eden izmed bogatejših hrvaških poslovnežev, v Sloveniji, na Hrvaškem in v BiH pa zastopa multinacionalko Proctor & Gamble. V uradu hrvaškega predsednika nam ni uspelo preveriti, ali je Roglić, sicer tudi nekdanji predsednik tamkajšnjega združenja delodajalcev, še vedno med svetovalci Stipeta Mesića. Roglić je prav tako lastnik družbe Orvas, ki domuje v Dugem otoku pri Omišu in ki je bila skupaj z Orbicom, kupcem Emone obale, vpletena v zgodbo o domnevno sporni privatizaciji sarajevske tovarne koles Unis Lasta.

V njej je imela pomembno vlogo tudi Andrijana Starina Kosem. Leta 2002 je namreč ustanovila podjetje Euro Bike. Državna sekretarka je po podatkih registra Gvin sicer še danes (posredno) povezana tudi z Orbicom – njegov direktor Šprajcar je tudi zastopnik podjetja Euro Bike, v katerem ima Starina Kosmova po podatkih iz omenjenega registra še vedno ustanoviteljski delež.

Trgovine Noč in dan k Mercatorju?

Konec januarja se izteče rok za oddajo ponudb za nakup trgovin Noč in dan, ki so v lasti Emone obale. Eden izmed resnejših kandidatov je Mercator, ki o »nakupu še razmišlja«. Novi lastnik Emone obale, Orbico, je sicer med dobavitelji Mercatorja. Pri prodaji trgovin bo dala Emona obala prednost tistim, ki bodo ponudili odkup celotne verige in ki bodo lahko zaposlili 90 delavcev v teh trgovinah. Emona obala, ki ima tristo zaposlenih, prodaja tudi hčerinsko podjetje BTC Terminal Sežana, ocenjeno na 6,8 milijona evrov, zanj pa se zanima Luka Koper.

Več v današnjem tiskanem Delu