Energetiki ostro proti delitvi elektrodistribucij na dva dela

Če vlada z dnevnih redov skupščin petih elektrodistributerskih podjetij ne bo umaknila točke o ločitvi na tržni in omrežni del, sindikat delavcev dejavnosti energetike (SDE) napoveduje stavko za 14. september.

Objavljeno
21. avgust 2009 11.01
Majda Dodevska
Majda Dodevska
Ljubljana - Če vlada z dnevnih redov skupščin petih elektrodistributerskih podjetij - Elektro Maribor, Celje, Primorska, Gorenjska, Ljubljana - ne bo umaknila točke o ločitvi na tržni in omrežni del, sindikat delavcev dejavnosti energetike (SDE) napoveduje, da je lahko 14. septembra generalna stavka energetskega sektorja, je včeraj na tiskovni konferenci pred ponedeljkovo dveurno opozorilno stavko napovedal predsednik SDE Franc Dolar, sicer tudi vodja stavkovnega odbora. Sindikat energetike tako poleg ustavitve vseh dejavnosti v zvezi z reorganizacijo elektrodistribucijskih družb zahteva začetek socialnega dialoga o strategiji, razvoju in organiziranosti elektrogospodarstva. Ključna skrb sindikata je, tako pravi Dolar, socialna varnost zaposlenih v elektrogospodarstvu.

Spomnimo, da je ponedeljkovo opozorilno stavko, ki bo trajala od osmih do desetih zjutraj, sindikat energetike napovedal ob vladni napovedi o delitvi petih distribucij na dva dela. Stavka bo potekala v vseh podjetjih elektrogospodarstva in premogovništva, v katerih ima sindikat skupaj 8000 članov. Zaprli bodo vrata podjetij, tako da podjetja v tem času ne bodo poslovala. Stavka na porabnike električne energije ne bo neposredno vplivala, saj ne bo šlo za izklapljanje elektrike. Po Dolarjevih besedah bodo pripravili tudi zbore delavcev, na katerih bodo lahko ti podali predloge.

 

Sindikati postavljeni pred dejstvo

Kot je včeraj zatrdil Dolar, so bili sindikati postavljeni pred izvršeno dejstvo o načinu reorganizacije, ne da bi se z njimi kdor koli pogovarjal. Na tiskovni konferenci direktorju direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo je Janezu Kopaču očital, da se dela, da »ne ve, za kaj se gre«, ter da je omenjeno točko na dnevni red skupščin petih distribucijskih uvrstil mimo dogovora predstavnikov energetike z gospodarskim ministrom Matejem Lahovnikom. Sindikat sicer priznava, da je reorganizacija distribucij potrebna, vendar zahtevajo pogovor o tem. Naročili so tudi študijo o možnostih reorganizacije, s katero bi zadostili zahtevam evropske direktive in računskega sodišča, vendar o podrobnostih včeraj še niso hoteli govoriti, saj študija menda še ni končana. Sicer je sindikat v zadnjih dneh poleg zahteve za prekinitev dejavnosti v zvezi z reorganizacijo ob napovedi stavke zahteval ohranitev energetske lokacije v Trbovljah z možnostjo uporabe domačega premoga po letu 2015, takojšnjo odločitev o nadaljevanju proizvodnje v rudniku Trbovlje-Hrastnik in nadaljevanje investicij v energetiki.

 

Kopač zavrnil očitke

Medtem pa je Kopač včeraj zavrnil vse očitke sindikata energetike in poudaril, da se je od februarja do konca julija s predstavniki sindikatov na pogovorih o reorganizaciji sestal kar šestkrat. S sindikati bi se moral srečati tudi po 15. avgustu, ko bi morala biti dokončana omenjena študija, vendar se to, kot rečeno, še ni zgodilo. Danes se bodo akterji sicer sestali, vendar srečanje ni neposredno povezano z napovedjo ponedeljkove stavke oziroma s skupščinami distribucij, bo pa na to beseda gotovo nanesla. Pri tem je Kopač poudaril, da je na dnevnem redu skupščin petih elektrodistribucij prihodnji teden točka, ki zavezuje vodstva teh podjetij, da izvedejo skrbne preglede družb. »Ti so potrebni zaradi nadzora nad poslovanjem in kot del postopka oddelitve družb na omrežno in trgovsko dejavnost, ki jo zahteva evropska direktiva in revizija računskega sodišča. To točko so na dnevni red uvrstili direktorji elektroenergetskih podjetij, vlada se je s sprejetjem te točke dnevnega reda strinjala in pooblaščenci vlade bodo glasovali za tak sklep. Vendar o oddelitvi družb skupščine prihodnji teden ne bodo odločale in tudi nihče ni predlagal, da bi, saj je treba pred oddelitvijo izvesti celo vrsto postopkov, ki bodo trajali več mesecev,« je poudaril Kopač. Spomnimo še, da bodo vse elektrodistribucijske družbe v prihodnjem tednu dobile nove nadzorne svete. Poznavalci dogajanja v energetiki menijo, da je ravno to eden izmed razlogov za povzdigovanje glasu sindikata v zadnjem času - ker z novimi nadzorniki obstaja nevarnost, da bodo vodstva v petih distribucijah zamenjana, imajo menda sindikati ravno pri teh istih vodilnih precej veliko podporo. Dolar sicer včeraj na vprašanje, kako se direktorji družb ukvarjajo z načrti za delitev na dva dela, ni mogel dati natančnega odgovora.


Iz petkovega tiskanega Dela