Energetski giganti združili moči

Energetske družbe Chevron, ExxonMobil in Shell bodo sodelovale pri razvoju nahajališča utekočinjenega zemeljskega plina Gorgon v Avstraliji. Projekt je vreden več sto milijard dolarjev, ustvaril pa naj bi tudi 10.000 delovnih mest.

Objavljeno
19. september 2009 10.09
Da. O./STA
Da. O./STA
Sydney - Energetske družbe Chevron, ExxonMobil in Shell so se v začetku tedna strinjale, da bodo sodelovale pri razvoju nahajališča utekočinjenega zemeljskega plina Gorgon v Avstraliji. Projekt je vreden več sto milijard dolarjev, pogodbe za dobavo plina iz Gorgona pa so že podpisale Kitajska, Indija, Japonska in Južna Koreja.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij so v Chevronu povedali, da bodo s partnerji pri projektu začeli takoj, v začetni fazi pa bodo vložili 43 milijard avstralskih dolarjev (37 milijard ameriških dolarjev).

Projekt je že podprt s 145 milijard avstralskih dolarjev vrednimi pogodbami o dobavi plina Kitajski, Japonski, Indiji in Južni Koreji, vključno s pogodbo med družbama ExxonMobil in PetroChina, ki je vredna 50 milijard avstralskih dolarjev.

"Gorgon bo oskrboval s čistejšim utekočinjenim zemeljskim plinom azijsko-pacifiške in avstralske trge, ustvaril bo tudi na tisoče delovnih mest," je poudaril eden izmed vodilnih v Chevronu Jim Blackwell. Dodal je, da bo Gorgon prispeval bistvene prihodke za Avstralijo.


Po pričakovanjih bo projekt k rasti avstralskega bruto domačega proizvoda (BDP) prispeval 65 milijard avstralskih dolarjev in ustvaril prihodke v višini 40 milijard avstralskih dolarjev v prihodnjih 30 letih, je v parlamentu dejal avstralski minister za trgovino Simon Crean. Gorgon bo v fazi gradnje ustvaril 10.000 delovnih mest, dela pa se bodo začela februarja.


Avstralska vlada je projekt podprla prejšnji mesec, po pričakovanjih pa bo plin iz Gorgona "stekel" v letu 2014. Chevron ima v Gorgonu 50-odstotni delež, ExxonMobil in Shell pa vsak po 25 odstotkov.