Enodnevna smuka najcenejša doma, tedenska v Franciji in Avstriji

Evropske potrošniške zveze kažejo, da Slovenci zelo radi smučamo – v sezoni 2008/2009 se nas je po belih strminah doma in v tujini spuščalo kar 1,4 milijona. Še vedno najraje zahajamo na avstrijska in slovenska smučišča, sledijo jim italijanska in francoska.

Objavljeno
13. februar 2011 18.53
Maja Cerar, gospodartsvo
Maja Cerar, gospodartsvo
Ker se na več kot dvodnevno smuko običajno odpravimo v tujino, smo preverili, kakšne so cene šestdnevnih smučarskih vozovnic v državah, kjer Slovenci najpogosteje smučamo. Da bi bili zneski čim bolj primerljivi, smo v tabelo vključili smučišča, ki imajo približno enako dolžino prog. Glede na to, da v Sloveniji nimamo smučišč, ki bi imela več kot 50 kilometrov prog (Pohorje jih ima največ, 40 kilometrov), smo vzeli tista, ki imajo od 25 do 50 kilometrov prog, z izjemo Francije, kjer tako kratkih smučišč ni. Cene dnevnih vozovnic so najcenejše v Sloveniji, takoj za njimi so italijanska smučišča Trbiž, Zoncolan, Forni di Sopra, sledijo pa jim smučišča na avstrijskem Koroškem. Kot kaže ta bela, so cene šestdnevnih vozovnic še vedno najnižje v Sloveniji, Avstriji in Franciji, najvišje pa v Italiji in Švici.

Pri tem je treba upoštevati še stroške namestitve in hrane, kar je spet odvisno od tega, kako dolge proge ima smučarsko središče (večji kraji so dražji) in kdaj se odpravimo na smučanje. Po podatkih Kompasa bi v času zimskih počitnic teden dni bivanja na Rogli v bungalovu s polpenzionom štiričlansko družino stalo 588 evrov. V Italiji (San Martino di Castrozza) bi polpenzion v apartmaju s štirimi zvezdicami stal 610, v Franciji (Les du Alpes) 917, Avstriji (Zell am See) 660 in Švici 930 evrov. Cene so okvirne, pri različnih agencijah se močno razli kujejo, v povprečju pa bo štiričlanska družina za smuko, nastanitev, prehrano in prevoz v omenjenih tujih državah odštela najmanj 1500 evrov.

Francija za mlade, 
Avstrija za družine

Pri odločanju, v kateri državi in smučišču bomo preživeli smučarski dopust, je poleg cene odločilen dejavnik tudi smučarsko znanje in kako želimo preživeti čas po smuki. Prestižna letovišča s stotinami kilometrov prog so dobra izbira za smučarske navdušence, ki uživajo v dolgih urejenih in neurejenih (free ride) progah. Za družine, ki morajo svoj ritem prilagajati majhnim otrokom, so primernejša in znatno cenejša manjša letovišča, kjer dolžina in zahtevnost prog ni bistvena, poleg tega pa so aktivnosti po smučanju namenjene bolj sprostitvi kot zabavi. »V Francijo se odpravijo tisti, ki postavijo smučanje na prvo mesto, saj so tamkajšnje razsežnosti gora in smučišč povsem nekaj drugega kot pri nas. Posebnost francoskih smučišč je tudi, da je možno do skoraj vseh namestitvenih kapacitet prismučati čisto do vrat. Francozi so tudi edini, ki so zelo strpni do smučanja zunaj urejenih smučišč in temu posvečajo posebno pozornost,« pojasnjuje Matej Kandare iz agencije Skifun. V Kompasu mladim, predvsem zaradi pestrega nočnega življenja, priporo čajo Les du Alpes, Val Thorens, Tignes, Pus Saint Vincent, za družine pa Chamrousse.

Za manj kot teden dni le v Sloveniji

Po Kandarovih besedah je za tiste, ki si ne želijo pokvariti počitnic zaradi previsokih temperatur in pomanjkanja snega, najprimernejša Avstrija, saj so tam smučišča v celoti pokrita z umetnim snegom. »Pomembna je tudi bližina Slovenije, poleg tega imajo Avstrijci v srednjem cenovnem razredu najboljšo namestitev od vseh alpskih držav. Odlikuje jih predvsem bogata ponudba sprostitvenih dejavnosti, saj skoraj ni več turističnega objekta, ki ne bi imel vsaj savne. Posamezniki se za avstrijska smu čišča odločajo tudi zaradi sistema Ski Amade, kjer lahko kupijo enotno vozovnico za določena avstrijska smučišča ali enotno vozovnico za vsa koroška smučišča,« pravi in dodaja, da imajo podoben sistem, imenovan Dolomiti Superski tudi v Italiji. Tam je z enotno vozovnico na voljo kar 1220 kilometrov smučarskih prog. Zaradi raznovrstnosti terena, odlične kulinarike in bližine Slovenije se v Dolomite vsako leto odpravi več obiskovalcev. Canazei, Livigno, Sestriere so smučišča, kamor odhajajo mlajši smučarski navdušenci, za družine pa so primernejši Marilleva, San Martino di Castrozza, Kronplatz, Andalo in Vars.

Medtem ko se slovenska smučišča ne morejo pohvaliti z dolgimi in zahtevnimi progami, je njihova prednost poleg bližine v tem, da imajo obiskovalci možnost bivanja za tri oziroma štiri dni, kar je v tujini prej izjema kot pravilo. Kandare priporoča Bohinj, kjer se tridnevni paket s smučarsko vozovnico za Vogel dobi že za 115 evrov na osebo.

Najbolj se izplača smučarske vozovnice kupiti v predprodaji, do prednovoletnih praznikov in v posezoni od 15. marca dalje. Med sezono so smučarske vozovnice najcenejše v Franciji, kjer je v januarju teden bivanja v apartmaju stal 110 evrov na osebo. V agencijah so nam povedali, da posebnih akcij v času zimskih počitnic nimajo, saj so nastanitvene zmogljivosti že davno zapolnjene, ceneje jih je mogoče dobiti le ob morebitni odpovedi.

Čelade in zavarovanje kot obvezna oprema

Čelade so za otroke obvezne že po vseh smučiščih, za odrasle pa je nošenje priporočljivo. Na agencijah svetujejo, da si priskrbite zavarovanje z zdravstveno asistenco, kar pokrije stroške morebitnega reševanja in kartico evropskega zavarovanja, ki bo pokrila stroške dolgotrajnejšega zdravljenja. Samo kombinacija obojega zagotavlja pokritje stroškov tudi ob malo hujših nesrečah.