Eon hoče prevzeti Endeso

Nemški energetski koncern Eon hoče prevzeti največjega španskega ponudnika električne energije Endesa. Transakcijo naj bi izvedli v prvi polovici aprila.

Objavljeno
03. februar 2007 17.20
Podjetje Endesa
Madrid - Nemški energetski koncern Eon želi prevzem največjega španskega ponudnika električne energije Endesa končati še to pomlad. "Pričakujemo, da bomo transakcijo zaključili v prvi polovici aprila," je v Madridu povedal predsednik uprave Eona Wulf Bernotat.

Potem ko je španska družba Gas Natural od prevzema Endese minuli teden odstopila, je Eon svojo ponudbo zvišal s 37 na 41 milijard evrov. Odločitev leži sedaj v rokah delničarjev Endese.

Pristojne španske oblasti za nadzor nad trgom vrednostnih papirjev bodo v prihodnjih dneh ponudbo posredovale javnosti, nakar se bodo lastniki španske družbe odločili, ali bodo delnice prodali ali obdržali.

Če bo prevzem uspel, bo nastal eden največjih energetskih koncernov na svetu s prek 50 milijonov uporabnikov v Evropi, Južni in Severni Ameriki. Prevzem bo uspel, če Eon pridobi najmanj 50,1-odstotka delnic in če skupščina zviša omejitev glasovalnih pravic.
Priporočilo delničarjem naj bi prvi mož Endese objavil v torek. Največja delničarja - Caja Madrid z desetodstotnim deležem in koncern Acciona z 22-odstotnim deležem - se do prevzema do zdaj še nista opredelila. Po mnenju strokovnjakov obstaja možnost, da bo Eon dogovor s koncernom Acciona dosegel šele po pridobitvi večinskega deleža.

Prevzem španske družbe, v kateri je poleg Eona sodelovala tudi španska družba Gas Naturale, tako prehaja v zadnjo fazo. V petek se je iztekel rok, do katerega sta morala oba ponudnika oddati svoji zadnji ponudbi. Potem ko je vodstvo družbe Gas Natural, ta je za Endeso sicer ponujala 22,5 milijarde evrov, v četrtek odločilo, da od prevzema odstopi, je Eon svojo ponudbo še nekoliko zvišal.

Ponudba znaša 41 milijard evrov oziroma 38,75 evra na delnico. Predstavniki Accionie so pred kratkim omenili, da bi jih zanimala ponudba med 38 in 39 evri za delnico, a po besedah Bernotata Eon višje cene ne namerava ponuditi.

Vrednost delnice Endese se je od 2. septembra lani, zadnji trgovalni dan preden je Gas Natural objavil prevzemno ponudbo, do danes sicer zvišala za 109 odstotkov. Borzna vrednost družbe se je tako podvojila in znaša prek 41 milijard evrov.

Gas Natural je Endesi in Eonu vseskozi očital nelegalno dogovarjanje, za kar je sprožil tudi postopek pred sodiščem. V Gas Natural so menili, da je izmenjava informacij med Endeso in Eonom v prevzemnem boju znatno izboljšala položaj nemške družbe, za kar naj bi sedaj tudi sprožili odškodninsko tožbo proti Endesi.