Eon odstopil od prevzema Endese

Nemški energetski koncern Eon je po dolgem boju odstopil od prevzema španskega ponudnika električne energije Endesa.

Objavljeno
03. april 2007 14.00
Predstavnik Eona Wulf Bernotat
Düsseldorf/Madrid – Nemški energetski koncern Eon je po dolgem boju odstopil od prevzema španskega ponudnika električne energije Endesa. Z družbama Enel in Acciona, ki sta največji posamezni lastnici Endese in sta prav tako napovedali morebitni vstop v prevzemni boj za špansko družbo, je Eon dosegel dogovor, s katerim bodo odpravili obojestransko blokado. Eon je izhajal iz tega, da s prevzemno ponudbo ne bi uspel.

"Z vstopom Accionie in Enela v Endeso je postal naš prvotni cilj, pridobiti večinski delež v Endesi, nedosegljiv," je povedal prvi mož Eona Wulf Bernotat.

Pridobitev manjšinskega deleža v Endesi bi povzročila obojestransko blokado lastnikov deležev družbe in neizogiben sodni postopek. "Naš dogovor z družbama Enel in Acciona bo hitro poskrbel za jasnost za vse udeležence. Hkrati bo Eon z enim korakom pridobil privlačen tržni položaj v Španiji, Italiji in Franciji, ki ga bomo še razvijali," je dejal Bernotat.

Eon je ponudbo za prevzem Endese zvišal trikrat. Zadnja ponudbo, v kateri je za delnico ponudil 40 evrov, se izteče danes. Eon je želel z dogovorom končati "veliko negotovost glede prevzemne ponudbe za Endeso", so v ponedeljek pozno popoldne sporočili iz družbe.

Italijanski koncern Enel in španski gradbeni koncern Acciona, ki imata skupaj v lasti že 46-odstotni delež Endese, sta v ponedeljek zvečer sporočila, da bosta za delnico Endese ponudila najmanj 41 evrov. Prevzemno ponudbo naj bi družbi objavili takoj, ko bo jasno, da ponudba Eona ni uspela.

Eon se je v dogovoru z Enelom in Acciono zavezal, da ponujenih delnic, če bodo te skupaj dosegale manj kot 50 odstotkov vseh delnic, ne bo prevzel. Prav tako naslednja štiri leta ne bo objavil prevzemne ponudbe za Endeso. Če bosta nadzor nad Endeso pridobila Enel in Acciona, bo Eon ohranil obsežen vložek z dejavnostmi v Španiji, Italiji in Franciji ter na Poljskem in v Turčiji.