Evro dosegel novo rekordno vrednost

Tečaj evra je v današnjem azijskem trgovanju dosegel novo najvišjo vrednost v zadnjih 14 mesecih. Za evro je bilo tako potrebno odšteti že 1,5064 ameriškega dolarja.

Objavljeno
26. oktober 2009 13.55
Posodobljeno
26. oktober 2009 13.55
Ka.L./STA
Ka.L./STA
London - Tečaj evra je v današnjem azijskem trgovanju dosegel novo najvišjo vrednost v zadnjih 14 mesecih. Za evro je bilo tako potrebno odšteti že 1,5064 ameriškega dolarja, ekonomisti pa skok tečaja evra pripisujejo signalom, da utegne Kitajska povečati svoje evrske rezerve.

Evro se je danes tako povzpel na najvišjo raven po 11. avgustu 2008. Ameriški dolar se je medtem znižal tudi v primerjavi z japonskim jenom. Za ameriškega zelenca je bilo danes potrebno odšteti 91,76 jena (v petek 92,07).

 

Kot razloge za gibanja valutnih tečajev so poznavalci navedli napovedi neimenovanega predstavnika kitajske centralne banke, da Peking namerava povečati svoje rezerve v evrih in jenih. Kitajska je pred tem svoje rezerve kopičila predvsem v dolarskih naložbah, vendar pa naj bi v Pekingu sedaj razmišljali o spremembi svojih naložb, s čimer naj bi izboljšali položaj, v katerem so se znašli v luči svetovne finančne in gospodarske krize.