Evro v primerjavi z dolarjem najvišje po lanskem avgustu

Evro se je danes v Londonu v primerjavi z ameriškim dolarjem povzpel na najvišjo raven po lanskem avgustu. Presegel je mejo 1,49 dolarja za evro, posledično pa sta se znova podražila nafta in zlato.

Objavljeno
14. oktober 2009 16.17
ZDA drsijo v recesijo
Ka.L./STA
Ka.L./STA
London - Evro se je danes v Londonu v primerjavi z ameriškim dolarjem povzpel na najvišjo raven po lanskem avgustu. Presegel je mejo 1,49 dolarja za evro, posledično pa sta se znova podražila nafta in zlato.

Za skupno evropsko valuto je bilo treba v Londonu dopoldne odšteti 1,4913 dolarja, kar je najvišje v zadnjih 14 mesecih. V torek je v New Yorku tečaj evra znašal 1,4852 dolarja. Kot so za francosko tiskovno agencijo pojasnili v svetovalni družbi GFT Global Markets, naj bi bila naslednja meja 1,50 dolarja za evro, dosegli pa naj bi jo kmalu.

 

Na deviznem trgu velja prepričanje, da bo ameriška centralna banka Federal Reserve obdržala obrestne mere blizu ničle še kar nekaj časa. Po mnenju GFT Global Markets naj bi postopno zmanjševanje vrednosti dolarja ustrezalo tudi ameriški administraciji.

 

Šibek dolar je spodbudil rast vrednosti zlata in nafte. Ta je v današnjem elektronskem trgovanju v Aziji presegla 75 dolarjev za 159-litrski sod in se povzpela na najvišjo raven po oktobru 2008, kasneje pa se je spustila na vrednost 74,91 dolarja. Tudi zlato je doseglo rekordno ceno: za unčo je bilo treba odšteti 1070,40 dolarja, kar je največ doslej.