Evropa z enotno energetsko politiko

Evropska komisija bo predstavila energetski sveženj ukrepov s katerim bi zmanjšala energetsko odvisnost od Rusije, vzpostavitev konkurenčnega trga in toplogrednih zmanjšanje izpustov.

Objavljeno
10. januar 2007 08.32
Rusija vlada trgu s plinom
Bruselj - Zmanjšanje odvisnosti od energije iz Rusije z okrepljenim izkoriščanjem obnovljivih virov, vzpostavitev konkurenčnega energetskega trga in zmanjšanje toplogrednih izpustov naj bi bili temeljni cilji ukrepov, ki jih bo danes v Bruslju predstavila Evropska komisija. Novi energetski sveženj bo sicer razgrnjen dva dni po prekinitvi dobave nafte po ruskem naftovodu Prijateljstvo, speljanem čez Belorusijo proti Poljski in Nemčiji, ki je energetiko tudi letos postavila v ospredje evropske politike.

Energetski sveženj je odgovor komisije na poziv petindvajseterice k oblikovanju skupne energetske politike. Na lanskem spomladanskem vrhu so se države članice načelno strinjale, da je skupna energetska politika nujna, konkretne odločitve pa je pričakovati na letošnjem vrhunskem srečanju v začetku marca.

Komisija naj bi sicer danes v boju proti globalnemu segrevanju predlagala 20-odstotno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2020 v primerjavi z letom 1990. V skladu s temi prizadevanji naj bi se s zdajšnjih sedem na 20 odstotkov v enakem obdobju tudi povečal delež obnovljivih virov energije, na primer sonca in vetra.