Evropski odjemalci dolžni 2,5 milijarde dolarjev

Ruski Gazprom je opozoril evropske odjemalce, da pričakuje, da bodo ti odkupili tolikšno količino plina, kot je določeno v podpisani pogodbi. Evropske stranke Gazpromu namreč skupno dolgujejo odkup še za okoli 2,5 milijarde dolarjev plina.

Objavljeno
28. oktober 2009 13.18
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Moskva - Glavni razlog za nastale razmere je predvsem gospodarska kriza, ki je evropske odjemalce prisilila, da so močno zmanjšali porabo plina, s tem pa niso dosegli kvot, določenih v pogodbi z Gazpromom. Namestnik izvršnega direktorja Gazproma Aleksander Medvedjev je ob tem poudaril, da gre pri tovrstnih pogodbah na plinskem trgu za načelo "vzemi ali plačaj", kar pomeni, da mora odjemalec plačati globo, če ne porabi dogovorjene količine plina.

Gazprom je sicer že pred tem napovedal, da ne namerava oglobiti Ukrajine, ki prav tako ni porabila dogovorjenih količin plina. Za podoben dogovor z ruskim plinskim gigantom naj bi se sedaj prizadevali tudi evropski odjemalci. Medvedjev je poleg tega tudi napovedal, da bo Gazprom ceno za 1000 kubičnih metrov zemeljskega plina za evropske stranke prihodnje leto podražil za 20 do 30 dolarjev.