Evropski vetrni trg z rekordno rastjo

Evropski trg vetrne proizvodnje električne energije je dosegel rekordno vrednost. Zmogljivost proizvodnje se je povečala za 7,59 gigavata na več kot 48 gigavatov moči. Trg je vreden kar devet milijard evrov.

Objavljeno
02. februar 2007 19.33
Vetrne elektrarne na Danskem
Bruselj - Trg proizvodnje električne energije s pomočjo vetra v Evropi je v lanskem letu dosegel rekordno vrednost. Zmogljivost proizvodnje se je povečala za 7,59 gigavata na več kot 48 gigavatov moči, trg pa je bil vreden okoli devet milijard evrov, kar je 23 odstotkov več kot leta 2005, kažejo podatki evropskega združenja za vetrno energijo EWEA.

Proizvodnja pri omenjeni zmogljivosti in povprečnem vetru bi lahko letos znašala okoli 100 teravatnih ur, kar bi bilo okoli 3,3 odstotka porabe elektrike v Evropski uniji. Vetrna energija je sedmo leto zapored na drugem mestu po rasti novih proizvodnih zmogljivosti; pred njo so nove proizvodne zmogljivosti na plin, ki so se lani povečale za okoli 8,5 gigavatov.

Največ investicij na področju vetrne energije sta tudi lani pritegnili Nemčija in Španija, in sicer polovico investicij v to področje v EU. Vendar pa se investicije povečujejo tudi v drugih državah; tako je bilo npr. leta 2002 le 680 megavatov proizvodnih zmogljivosti instaliranih drugje, kot v državah, ki so vodilne na področju vetrne energije (Nemčija, Španija in Danska), medtem ko je lani ta številka znašala 3,76 gigavatov.

V Nemčiji je bilo lani instalirane za 2,23 gigavata proizvodne zmogljivosti, kar je 23 odstotkov več kot leto prej,
v Španiji se je zmogljivost povečala za 1,59 gigavata in v Franciji za 810 megavatov. Na Portugalskem je na novo 694 megavatov zmogljivosti, v gradnji pa so še proizvodne enote z zmogljivostjo dodatnega 1,06 gigavata. V Veliki Britaniji je od lani novih zmogljivosti za 634 megavatov, v Italiji za 417 megavatov in na Irskem za 250 megavatov.

EWAE ugotavlja, da je bila v drugih državah (brez začetnic na tem področju Nemčije, Španije in Danske) v zadnjih štirih letih rast trga vetrne energije šestkratna, kar po navedbah združenja kaže na drugi val investiranja v vetrno energijo v evropskih državah. V EWAE pravijo, da se kaže močan vpliv evropske direktive o obnovljivi električni energiji iz leta 2001, Evropsko komisijo in Svet EU pozivajo, naj sprejmeta zaščitne ukrepe, ki bodo zagotovili pravno stabilnost obnovljive električne energije v Evropi.