Evrski butik

Januarska 0,7-odstotna mesečna deflacija je presenečenje; bolj sicer na izkustveni ravni in manj na statistično-matematični, a vseeno.

Objavljeno
09. februar 2007 20.04
Darijan Košir, urednik gospodarske redakcije Dela
Januarska 0,7-odstotna mesečna deflacija je presenečenje; bolj sicer na izkustveni ravni in manj na statistično-matematični, a vseeno. Priznajmo, da smo, ker smo bili vsi kot potrošniki po malem deležni pred in po-evrskih podražitev oziroma “usklajevanj” cen, prepričani, da bo januarska inflacija visoka; takole čez palec tudi, da bo več kot odstotna mesečna inflacija. Drugače je bilo z vladnimi ekonomisti: Boštjan Vasle z Umarja je v sredo opozoril, da januarja ne bo “večjih odstopanj cen navzgor” oziroma da v Sloveniji zaradi evra ne bomo presegli primerljivega dviga cen v državah s podobno izkušnjo, ki je znašal med 0,2 in 0,3 odstotka na mesec. A kot rečeno, deflacija je bila vseeno presenečenje za vse.

Kopica razlogov je za to. Najbolj statistično očitnega, da so bile januarja razprodaje tekstila in obutve, ki so v tej skupini blaga prinesle tudi več kot desetodstotna povprečna znižanja cen, ne bomo posebej izpostavljali; tudi dejstva, da so se naftni derivati cenili ali ostajali na decembrski ravni, ne. Ključno se nam zdi naslednje: splošni, predvsem pa javni pritisk na proizvajalce in trgovce, da samo zaradi uvedbe evra pač niso upravičeni do umetnega dviga cen in da je javnosti razumljiv samo tisti dvig, ki je vsebinsko izjemno dobro utemeljen, je odigral ključno vlogo. “Črni seznami” so bili sicer neprijetni, a za potrošnike ključni – tistega, kar se je dogajalo v naši soseščini ob uvedbi evra (denimo v Italiji, celo urejena Nemčija se temu ni izognila), Slovenci preprosto nismo izkusili. Proizvajalci in trgovci si dviga cen zaradi vsesplošnega pritiska (oblasti, javnosti, medijev itd) preprosto niso upali privoščiti.

Vendar zgodbe še ni konec; ta pregovorna slovenska lastnost bo morala delovati še naprej. Že februarja bo prvi test; upamo si napovedati, da bomo takrat zapisali mesečni dvig cen že zato, ker ni razprodaj in ker se bo nafta predvidoma dražila. Ob kontinuiranem pritisku na izdelovalce pa bo ta dvig lahko bistveno manjši, kot bi sicer bil. Evropodražitve nas sicer še lahko udarijo, a je najhuje (december in januar) že mimo. Podatek več v prid tezi, da je bila uvedba evra v Sloveniji res zgledno, že skoraj butično izpeljan projekt.