Fannie Mae znova prosi za državno pomoč

Ameriška hipotekarna družba Fannie Mae je v tretjem četrtletju zabeležila 18,9 milijarde dolarjev izgube. Družba je zato ameriško finančno ministrstvo že zaprosila za dodatnih 15 milijard dolarjev pomoči.

Objavljeno
06. november 2009 14.58
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Washington - V drugem četrtletju je družba zabeležila 14,8 milijarde dolarjev izgube. Negativni poslovni izid v tretjem trimesečju je že deveta zaporedna četrtletna izguba, skupen obseg izgub pa se je povečal na več kot 120 milijard evrov, pišejo tuje tiskovne agencije.

Fannie Mae zato državo prosi za dodatnih 15 milijard dolarjev državnih pomoči, kar bi skupen obseg pomoči družbi povečalo na 60 milijard dolarjev. Fannie Mae in njena sestrska družba Freddie Mac, ki ju je močno prizadela nepremičninska oziroma posledična finančna kriza, bi ob uresničitvi te prošnje skupaj doslej prejeli že 111 milijard dolarjev pomoči, v Washingtonu pa so za vsako predvideli kar 200 milijard dolarjev. Po ocenah poznavalcev je povsem mogoče, da bosta obe družbi porabili prav vsa sredstva iz reševalnega paketa.

Po pojasnilih vodstva se družba v doglednem času ne bo vrnila k dobičkonosnosti, saj se bodo izgube nadaljevale, podjetje pa bo še naprej odvisno od državne pomoči. Če pa ji bo uspelo iz poslovanja pridelati dobiček, pa ga bodo požrle letne obresti na državno pomoč, ki znašajo 6,1 milijarde dolarjev, to pa je več kot letni čisti dobiček v petih od zadnjih sedmih let.

Izguba v tretjem četrtletju je predvsem posledica 22 milijard stroškov in rezervacij, povezanih s slabimi posojili. zaradi naraščajoče brezposelnosti vse več Američanov namreč kljub državnim spodbudam zamuja s plačili obrokov hipotekarnih posojil, kopičijo pa se tudi slaba posojila, ki jih gospodinjstva ne zmorejo več odplačevati.

Na račun tolikšne izgube in ob upoštevanju nekaterih drugih dejavnikov je družba konec septembra beležila negativno neto vrednost, gre za razliko med vrednostjo sredstev in obveznostmi, v višini 15 milijard dolarjev, kar je za 4,4 milijarde več kot konec julija.

Fannie Mae in Freddie Mac poleg izdajanja hipotekarnih posojil igrata ključno vlogo tudi skozi nakup hipotekarnih posojil od bank in njihovo nadaljnjo prodajo vlagateljem. Skupaj imata obe družbi v lasti oz. jamčita za 31 milijonov hipotekarnih posojil v vrednosti 5500 milijard dolarjev. To je polovica vseh hipotekarnih posojil v ZDA.