Farmacevti se zaradi pretečenih patentov soočajo z milijardnimi izgubami

Letos bo svetovna farmacevtska industrija zaradi preteka ekskluzivnih pravic za izdelavo nekaterih najbolj prodajanih zdravil izgubila predvidoma 50 milijard dolarjev. Še pred nekaj leti je bil farmacevtska panoga v svetovnem merilu najbolj dobičkonosna.

Objavljeno
09. marec 2011 18.03
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Farmacevtska podjetja se bodo morala kmalu soočiti s spremembo poslovne filozofije. Zmanjšati bodo namreč morala svojo odvisnost od najbolj prodajanih zdravil, ki so jih razvile same in za katera so imele ekskluzivno pravico proizvodnje. Ta zdravila bodo nadomestile cenejše generične rešitve, poroča New York Times.

Ob tem na farmacevtska podjetja vse bolj pritiskajo vlade držav in zavarovalnice, saj si želijo znižanja cen zdravil. Države tudi vedno bolj nadzorujejo izdelavo in trženje zdravil, kar farmacevtskim družbam sicer preprečuje zlorabe svojih produktov, a jim obenem zmanjšuje dohodek. V preteklosti so namreč farmacevtska podjetja zdravila dostikrat registrirala le za prodajo določenemu ozkemu segmentu kupcev, kar je olajšalo pridobitev dovoljenj od nadzornih organov za prodajo, ta zdravila pa nato ponujala veliko širšemu naboru porabnikov.

Po eni strani so uvedba generičnih zdravil in pritiski na cene pozitivna novica za potrošnike, saj bodo zdravila dobili ceneje. Po drugi strani pa bo posledica manjših zaslužkov farmacevtskih velikanov krčenje izdatkov podjetij za raziskave in razvoj. Zaradi tega bo razvoj novih produktov veliko počasnejši, kar na dolgi rok pomeni, da ne bodo mogla zadostiti prihodnjim potrebam po novih vrstah zdravil.