Februarja deflacija

Cene življenjskih potrebščin so bile februarja v primerjavi z januarjem nižje za 0,2 odstotka. Vendar pa bo zaradi višje trošarine že od jutri dražja elektrika.

Objavljeno
28. februar 2007 17.16
Ljubljana - Cene življenjskih potrebščin so bile februarja v primerjavi z januarjem nižje za 0,2 odstotka. Tako je Slovenija tudi drugi letošnji mesec beležila deflacijo. Negativna rast je bila posledica 0,2 odstotka nižjih cen blaga in 0,1 odstotka nižjih cen storitev, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal Stane Marn z državnega statističnega urada.

Inflacija na letni ravni se je februarja znižala z januarskih 2,7 odstotka na 2,1 odstotka, povprečna letna inflacija pa je ostala na januarski ravni 2,5 odstotka.

Februarja cene nižje za 0,2 odstotka

Februarja ni bilo izstopajočih podražitev. Podražilo se je cvetje in izdelki za vrtnarstvo, kar je k rasti prispevalo 0,1 odstotne točke, vse ostale podražitve, predvsem tekstilnih izdelkov, obutve, zdravstva in zobozdravstva, medicinskih pripomočkov, zdravil in gostinskih storitev pa so prispevale dodatne 0,1 odstotne točke, je dejal Marn.

Najdražji rekreacija in kultura

Cene so se najbolj povišale v skupini rekreacija in kultura (v povprečju za 0,7 odstotka), znotraj katere so se najbolj podražili manjši izdelki za zabavo, šport in razvedrilo (v povprečju za 3,5 odstotka). Cvetje in izdelki za vrtnarstvo so bili februarja dražji za 8,2 odstotka.

Podražitve so bile tudi v skupinah zdravje ter obleka in obutev (0,5 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve (0,4 odstotka), stanovanje ter raznovrstno blago in storitve (0,3 odstotka), izobraževanje ter alkoholne pijače in tobak (0,1 odstotka).

Pocenilo se je komuniciranje

Medtem ko so se izdelki v skupini hrana in brezalkoholne pijače v zadnjih treh mesecih v povprečju podražili, so v februarju te cene padle v povprečju za odstotek. V tej skupini se je hrana pocenila v povprečju za 1,1 odstotka, medtem ko so cene brezalkoholnih pijač v povprečju ostale nespremenjene.

Cene so se znižale v skupini komunikacije, in sicer v povprečju za 2,1 odstotka. Nižje so bile cene telefonskih storitev in izdelkov (za 2,2 odstotka), medtem ko so cene poštnih storitev v povprečju ostale nespremenjene.

Podražitev prevoznih storitev

Na znižanje cen v skupini prevoz so najbolj vplivale 0,9 odstotka nižje cene izdelkov in storitev, povezanih z delovanjem prometnih sredstev, ter 0,3 odstotke nižje cene prometnih sredstev. Pogonska goriva so se pocenila za 1,7 odstotka, motorna kolesa in kolesa za 1,1 odstotka, novi osebni avtomobili pa za 0,3 odstotka. Prevozne storitve so se podražile za 0,6 odstotka, med njimi pa izstopajo za 4,5 odstotka dražji letalski potniški prevozi.

Še nekatere podražitve in pocenitve

V skupini obleka in obutev so bila oblačila zaradi dodatnih popustov cenejša za 0,2 odstotka, obutev pa se je zaradi zaključka razprodaj v povprečju podražila za 2,9 odstotka. Dražji so bili tudi drugi tekstilni izdelki in dodatki, za 1,4 odstotka.

V skupini zdravje so se zdravila in medicinski izdelki podražili v povprečju za 0,9 odstotka, zdravstvene in zobozdravstvene storitve pa za 0,1 odstotka. Cene bolnišničnih storitev so ostale v povprečju nespremenjene.

Podobno kot v preteklih dveh mesecih so se tudi v februarju povišale cene v skupini gostinske in nastanitvene storitve, in sicer prve za 0,4 odstotka, druge pa za 0,1 odstotka.

V februarju so se opazneje povišale cene trdih goriv (6,5 odstotka), drugih osebnih predmetov (2,3 odstotka), materiala za vzdrževanje in popravilo stanovanj (1,8 odstotka), najemnin (1,2 odstotka) ter vina, pohištva in talnih oblog (1,1 odstotka).

Primerjava z lanskim februarjem

V primerjavi s februarjem lani so se cene izdelkov in storitev najbolj povišale v skupinah gostinske in nastanitvene storitve (7,1 odstotka), alkoholne pijače in tobak (5,4 odstotka), stanovanjska oprema (5,3 odstotka), raznovrstno blago in storitve (4,7 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (tri odstotke), obleka in obutev ter rekreacija in kultura (2,6 odstotka).

Cene izdelkov in storitev pa so bile nižje v skupinah stanovanje, prevoz in komunikacije, in sicer v skupinah stanovanje in prevoz za 0,9 odstotka, v skupini komunikacije pa za 0,7 odstotka.
V primerjavi z lanskim februarjem so bile storitve v povprečju dražje za 4,5 odstotka, blago pa za odstotek.

Od jutri dražji elektrika in prevozi z vlaki

Zaradi višje trošarine bodo od jutri gospodinjstva plačevala dražjo elektriko, dražji bodo tudi prevozi z vlaki, pišejo današnje Finance.

Po podatkih Evropske komisije za januar slovenska gospodinjstva plačujejo za elektriko petino manj, kot je evropsko povprečje, poraba v Sloveniji pa še vedno narašča za skoraj tri odstotke na leto. Elektrika se bo najprej podražila jutri zaradi trošarine, zagotovo pa za okoli desetino po 1. juliju, ko vlada ne bo več nadzorovala cen, še pišejo Finance.

Šušteršič: Pritiskov na cene zaradi evra februarja ni bilo

Glavni vzrok za februarsko deflacijo je, da ni bilo dodatnih pritiskov na inflacijo zaradi uvedbe evra ni bilo, je za direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) Janez Šušteršič. Slovenija v zadnjih letih januarja beleži deflacijo, medtem ko za februar to ni običajno, je še dejal.

Po mnenju UMAR je bila glavnina pritiskov zaradi uvedbe evra decembra in januarja. K februarski deflaciji je med drugim prispevala pocenitev hrane in podaljšanje razprodaj (v prejšnjih letih se je cena po razprodajah vrnila na prejšnjo raven), malenkost pa je prispevala tudi pocenitev bencina, pravi Šušteršič.

Šušteršič ocenjuje, da deflacije v naslednjih mesecih verjetno ne bo več. "Vidimo, da se bencin nekoliko draži, verjetno se bo konec razprodaj poznal pri povišanju cen še v marcu, tako da marca verjetno ne bo več deflacije," pravi.

Glede cen elektrike pa je Šušteršič dodal, da se bo trg v Sloveniji sprostil ter da se cene elektrike v zadnjih letih v EU zvišujejo. "Verjetno bo prišlo do neke rasti cen," je dejal in dodal, da skušajo oceniti, kolikšno bi lahko bilo povišanje, ki bi omogočilo, da se prehod na prosti trg izvede, in bi bilo hkrati povišanje še znosno.