Fed: počasno gospodarsko okrevanje

Ameriška centralna banka Federal Reserve je objavila tako imenovano "bež knjigo" oziroma pregled gospodarske dejavnosti v 12 regijah ZDA. Fed ugotavlja, da po delih ZDA prihaja do sicer še vedno previdnega okrevanja.

Objavljeno
22. oktober 2009 11.15
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Washington - Deli ameriškega srednjega zahoda doživljajo majhno rast v proizvodnih dejavnosti in tehnoloških pannogah, prav tako tudi izboljšanje razmer na trgu delovne sile. V Indiani prihaja do rasti v avtomobilski proizvodnji in proizvodnji medicinske opreme, brezposelnost v državi pa pada že dva meseca zapored. V zvezni državi Ohio prihaja do rasti zaposlovanja v finančnem in tehnološkem sektorju. Stopnja brezposelnosti je julija znašala 11,2 odstotka, avgusta 10,8 odstotka, septembra pa 10,1 odstotka.

Po drugi strani je brezposelnost v Michiganu najvišja v ZDA in sicer 15,3 odstotna. Stopnja brezposelnosti je septembra v ZDA znašala 9,8 odstotka in analitiki pričakujejo, da se bo do sredine prihodnjega leta povzpela na 10,5 odstotka, preden bo začela počasi padati. Fed ugotavlja, da se odpuščanje upočasnjuje, vendar pa se ritem zaposlovanja še ne povečuje.

Najvišjo stopnjo brezposelnosti imajo na zahodu in sicer 10,6-odstotno. Na srednjem zahodu je 9,8-odstotna, na jugu 9,3-odstotna in na severovzhodu le devetodstotna. Florida, ki se skupaj s Kalifornijo in Nevado še vedno ni izvila iz krize na trgu stanovanjskih nepremičnin vlada 11-odstotna brezposelnost, v Nevadi pa 13,3 odstotna.

Prodaja domov je malenkost narasla po delih severovzhoda, vendar pa se številke lahko spet obrnejo, ko 30. novembra poteče vladni program davčnih kreditov v višini do 8000 dolarjev za prve kupce stanovanja ali hiše. Okrevanje ameriškega gospodarstva sicer na splošno poganja februarja sprejet 787 milijard dolarjev vreden stimulacijski zakon in analitiki se bojijo, da se bo stanje poslabšalo, ko bo konec državne pomoči.

Fed ugotavlja še, da se je položaj izboljšal v 10 od 12 regij, ki jih nadzirajo področne enote ameriške centralne banke. Le Atlanta in St. Louis nista poročala o izboljšanju gospodarskega položaja na splošno. New York je poročal o rasti proizvodnje in trgovine, Philadelphia, San Francisco in Cleveland o rasti proizvodnje, Kansas City je poročal o rasti proizvodnje tehnoloških podjetij, Richmond pa o okrevanju v storitvenih dejavnostih.