Fed verjetno brez sprememb obrestnih mer

Člani odbora za odprti trg ameriške centralne banke naj bi v sredo potrdili dobre novice glede gospodarske rasti, ne pa tudi sprejeli odločitve o spremembi politike obrestnih mer ne o pomoči gospodarstvu oz. finančnemu sektorju.

Objavljeno
03. november 2009 11.11
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Washington - Člani odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) se bodo danes v Washingtonu sestali na rednem dvodnevnem zasedanju. Tokratno zasedanje odbora in tudi zadnje letošnje, ki bo 15. decembra, naj ne bi prineslo sprememb, do katerih pa naj bi prišlo v začetku prihodnjega leta z morebitnim prenehanjem milijardo dolarjev vrednega programa odkupovanja vrednostnih papirjev na osnovi drugorazrednih posojil. Ti papirji pritiskajo na bilance finančnih podjetij in Fed je njihovo odkupovanje podaljšal do začetka leta 2010.

Program odkupovanja dolgoročnih vrednostnih papirjev finančnega ministrstva je potekel pretekli teden, sprememb ni pričakovati pri obrestnih merah. Po uvodnih izračunih finančnega ministrstva je ameriško gospodarstvo v tretjem četrtletju raslo po stopnji 3,5 odstotka, s čimer je bila prekinjena najdaljša recesija od 30. let prejšnjega stoletja. ZDA so uradno v recesijo padle decembra 2007.

Vendar pa je solidna gospodarska rast večinoma posledica vladnih ukrepov, še posebej programa gotovina za kripe, ki je za nakup novih avtomobilov ob hkratni menjavi starih ponujal subvencije. Program je poleti potekel in analitiki za zadnje četrtletje napovedujejo upočasnitev rasti. Rast bo še v naslednjem letu poganjal predvsem vladni stimulacijski program, ki je bil sprejet februarja in je vreden 787 milijard dolarjev.

Največji dokaz za to je položaj na trgu delovne sile, saj zaposlovanje še ni začelo dohajati rasti. Nasprotno; septembra je stopnja brezposelnosti znašala 9,8 odstotka, analitiki pa za oktober pričakujejo povečanje na 9,9 odstotka ter rast čez 10 odstotkov, dokler se ne bo začela počasi zmanjševati, kar naj bi se zgodilo šele v drugi polovici leta 2010.

Dokler ne bo rasti zaposlovanja, bo trpela zasebna potrošnja in še ne bo prave rasti. To pomeni, da ne bo niti nevarnosti inflacije in člani odbora na čelu s predsednikom Feda Benom Bernankejem zato nimajo razloga za poviševanje ključne obrestne mere, ki je od decembra na razponu od 0 do 0,25 odstotka.

Gospodarstveniki bodo zato v sredo ob 19.15 po srednjeevropskem času, ko bo odbor predvidoma objavil sporočilo za javnost po dveh dneh zasedanja, premlevali predvsem ton te izjave in v podrobnostih besednjaka iskali obete za prihodnost.