Adriatic Slovenica do konca leta 294 milijona evrov bruto premij

V prvih desetih mesecih letos je zbrala za 248 milijonov evrov bruto premije in izplačala za 169 milijonov evrov škod.

Objavljeno
02. december 2015 16.12
tlo adriatic slovenica
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubljana - V prvih desetih mesecih letos je zbrala za 248 milijonov evrov bruto premije in izplačala za 169 milijonov evrov škod, ob koncu leta pa naj bi po neuradnih napovedih obračunali za 294 milijonov evrov bruto premij in izplačali za 201 milijonov evrov škod. Adriatic Slovenica je konec novembra letos obeležila prvih 25 let uspešenga poslovanja.

Adriatic Slovenica po tržnem deležu zaseda drugo mesto med slovenskimi zavarovalnicami, pa tudi v regiji Jugovzhodne Evrope, kakor sami ocenjujejo.

Priložnost nova zavarovanja

»Tudi v Adriatic Slovenici imamo enake trende, kot so značilni za slovenski zavarovalni trg. Premija na področju življenjskih zavarovanj raste, nekoliko pa upada premija premoženjskih zavarovanj z vključenim zdravstvom. Zagotovo pa priložnost predstavljajo nova zdravstvena in pokojninska zavarovanja. Zavedanje ljudi, da bodo morali sami poskrbeti za boljšo kakovost življenja po upokojitvi, se povečuje, kar je dobro,« je trende poslovanja pojasnil na današnji novinarski konferenci predsednik uprave AS Gabrijel Škof.

Član uprave Jacob Westerlaken je povedal, da so letos med ključne aktivnosti umestili razvoj osebnih zavarovanj, AS usmerja svojo pozornost predvsem v razvoj storitev, ki zagotavljajo bolj prijazno zdravstveno oskrbo, predvsem pa varnost v tretjem življenjskem obdobju.

Učinek gospodarskega okrevanja z zamikom

»Menimo, da na rast povpraševanja po zavarovalnih produktih najbolj vplivata zaposlenost in rast BDP. Zato pričakujemo, da se bodo v zavarovalništvu učinki gospodarskega okrevanja na rasti zbrane premije pokazali šele z določenim zamikom,« je makroekonomske okvire poslovanja komentirala članica uprave Varja Dolenc.

Seveda zavarovalnica redno spremlja vpliv tveganj na kapital in izračunava kapitalsko ustreznost tudi po direktivi Solvency II, ki zakonsko stopi v veljavo 1. januarja 2016. Tako na področju premoženjskih kot življenjskih zavarovanj zavarovalnica presega kapitalsko ustreznost. Po besedah člana uprave Matije Šenka kapitalska ustreznost kar za 30-odstotkov oziroma za 34 milijonov evrov presega zahteve po oceni za 2015.

Zavarovalnica Adriatic je bila ustanovljena 20. novembra 1990, leta 1992 Slovenica, njune poti so se združile leta 2005, ko je nastala združena zavarovalnica Adriatic Slovenica, ki je zasedla v Sloveniji drugo mesto po velikosti. Pomemben prelom se zgodi še leta 2013, ko se Adriatic Slovenica združi z življenjsko zavarovalnico KD Življenje