Aljoša Tomaž odstopil kot nadzornik NKBM

V NKBM sicer razlogov za njegov odstop niso navedli, domnevno gre za konflikt interesov zaradi njegovega vodilnega položaja v KP Group.

Objavljeno
12. september 2013 18.08
jsu*ALJOSA TOMAZ
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Maribor - Aljoša Tomaž je z današnjim dnem odstopil s položaja nadzornika Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz druge največje slovenske banke. Pri Tomažu se je namreč ugotovil konflikt interesov.

V NKBM sicer razlogov za Tomažev odstop niso navedli, a časnik Večer je nedavno razkril, da so pri njem ugotovili konflikt interesov.

Statut NKBM namreč določa, da banke ne more nadzorovati nekdo, ki je član organa vodenja ali nadzora v drugi nadzorovani finančni družbi ali finančnem holdingu.

Konflikt interesov naj bi tako nastal zaradi njegovega članstva v nadzornem svetu zavarovalnice Adriatic Slovenica ali celo zaradi njegovega vodilnega položaja v KD Group, ki je finančni konglomerat. Adriatic Slovenica je sicer del skupine KD Group.

Nadzorni svet NKBM je za mnenje nato prosil Banko Slovenije. Ta je prvemu nadzorniku NKBM Petru Kukovici po pisanju Večera že pred dobrim mesecem dni poslala zahtevo, da Tomaž na sejah nadzornega sveta ne sme sodelovati. Odprto pa je ostalo vprašanje, s kakšno potezo bo Tomaž konflikt interesov razrešil.