Andy Rubin predstavlja svoj mobilni telefon

Profil: soustvaril je najpogosteje uporabljan operacijski sistem za mobilne telefone na svetu.

Objavljeno
02. junij 2017 18.24
Andrej Kotar
Andrej Kotar

Eden od ustvarjalcev zelo uspešnega Googlovega operacijskega sistema Android za pametne telefone predstavlja svojo znamko pametnih telefonov in napoveduje druge tehnološko inovativne izdelke.

Ameriški računalniški programer in podjetnik Andy Rubin je znan predvsem po tem, da je leta 2003 soustanovil podjetje Android, ki je pozneje ustvarilo zelo uspešen operacijski sistem Android za pametne telefone. Leta 2005 je tehnološki velikan Google kupil Android, Rubin pa je postal Googlov uslužbenec in pri novem delodajalcu pomagal voditi oddelek za mobilne in digitalne vsebine ter nadziral razvoj operacijskega sistema Android.

Rubin je nato po devetih letih dela za Google leta 2014 zapustil podjetje in leto pozneje ustanovil svoj podjetniški sklad Playground Global, ki namenja sredstva za nova obetavna podjetja, ki izdelujejo strojno opremo, jim svetuje in jih usmerja na njihovi poslovni poti. Eno od teh podjetij je tehnološko podjetje Essential Products, ki ga je soustanovil Rubin.

Prvi izdelek, ki ga je Rubinovo podjetje Essential Products pred kratkim ponudilo na trgu, je pametni telefon Essential Phone. Telefon, ki uporablja operacijski sistem Android, ne bo ponudil nobene posebne novosti, vendar je Rubin kljub temu prepričan, da mu bo uspelo prepričati kupce in se s svojim telefonom uveljaviti na trgu, na katerem deluje zelo veliko ponudnikov že uveljavljenih uspešnih blagovnih znamk.

Na trgu pametnih telefonov trenutno prevladuje Samsung, ki ustvari več kakor 20 odstotkov globalne prodaje pametnih telefonov, Apple mu sledi s 14-odstotnim tržnim deležem. Poleg pametnih telefonov namerava Rubinovo podjetje Essential Products izdelovati tudi drugo tehnološko izpopolnjeno opremo.

Kmalu bo predstavilo pametnega pomočnika Essential Home – napravo, ki združuje glasovno spletno iskanje in predvajanje glasbe ter uporabnikom z združevanjem domačih naprav pomaga organizirati dnevna opravila, podobno kakor to počneta napravi Amazon Echo in Google Home. Essential Home bo uporabljal svoj operacijski sistem Ambient, ki bo poskušal tekmovati z Googlovo in Amazonovo ponudbo na trgu, ki se šele začenja razvijati.

Rubin pravi, da se zanaša na svoj ugled človeka, ki je soustvaril najpogosteje uporabljan operacijski sistem za mobilne telefone na svetu, in upa, da bodo tudi zaradi tega kupci postali pozorni na kakovostne izdelke, ki jih namerava ponujati njegovo podjetje in z njimi soustvarjati prihodnost tehnološko izpopolnjenih naprav.