Ant Financial prevzema MoneyGram

Presečišče: Kitajci poskušajo s prevzemi prodreti tudi v plačilne sisteme v ZDA

Objavljeno
21. april 2017 18.52
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Kitajska finančna skupina je za tretjino zvišala svojo prejšnjo ponudbo za prevzem ameriškega ponudnika elektronskega plačilnega sistema MoneyGram in pričakuje, da bo posel o prevzemu sklenila do konca letošnjega leta.

Kitajska finančna skupina Ant Financial je nastala konec leta 2015, potem ko se je nadrejena družba uveljavljene spletne plačilne platforme Alipay preimenovala v Ant Financial. Skupina Ant Financial je pridružena družba kitajskega spletnega trgovskega velikana Alibaba, njeno premoženje je po nekaterih podatkih vredno od 60 do 70 milijard dolarjev, in že nekaj časa se s številnimi naložbami uspešno uveljavlja tudi v tujini. Konec januarja letos je skupina sporočila, da bi rada prevzela ameriško podjetje MoneyGram, ponudnika enega najbolj razširjenih elektronskih plačilnih sistemov na svetu, saj bi ta zelo olajšal poslovanje skupine Ant Financial v tujini. Toda pred mesecem dni je njene načrte prekrižal ameriški ponudnik elektronskih plačilnih storitev Euronet Wolrdwide, ki je predstavil svojo ponudbo za prevzem MoneyGrama. Euronet Worldwide je za delnico MoneyGrama ponudil 15,20 dolarja in odkrito prepričeval ameriške politike, da bi Ant Financial s prevzemom ogrozil ameriško državno varnost.

Skupina Ant Financial se je prejšnji teden zato odločila zvišati svojo ponudbo za prevzem MoneyGrama: za delnico ameriškega podjetja je ponudila 18 dolarjev ter tako za kar 36 odstotkov zvišala svojo prejšnjo ponudbo. Uprava MoneyGrama je že zavrnila Euronet Worldwidovo ponudbo in se odločila za ponudbo skupine Ant Financial, vodstvo podjetja Euronet Worldwide pa je sporočilo, da bo natančno proučilo pogodbo o združitvi MoneyGrama in kitajske finančne skupine. Pri Euronet Worldwidu namreč opozarjajo, da bi kitajsko lastništvo lahko otežilo policijske preiskave, kadar bi ameriška policija hotela preverjati MoneyGramova plačila ter poskušala razkriti pranje denarja. Skupina Ant Financial bo zato morala počakati na odločitev ameriškega odbora za tuje naložbe CFIUS (The Committee on Foreign Investment in the United States), ki preverja vpliv, ki bi ga na ameriško državno varnost lahko imeli tuji prevzemi ameriških podjetij. CFIUS je že večkrat zagrenil življenje kitajskim družbam, ki so poskušale prevzeti ameriška podjetja, poleg tega je treba upoštevati napetosti med Washingtonom in Pekingom zaradi trgovinske politike. Predstavniki družb Ant Financial in MoneyGram so v skupni izjavi za javnost povedali, da bi vsi podatki o MoneyGramovih uporabnikih v ZDA tudi v prihodnje ostali na ameriških strežnikih in da bi MoneyGram posloval samostojno.