Apple je upočasnil rast, a še deluje s polno paro

Svetovni trg: tehnološka panoga je letos spet zelo donosna, zato vlagatelji pozorno spremljajo Apple, Facebook ali Google.

Objavljeno
07. maj 2017 23.07
infografika
Gorazd Grof, Alta Skladi
Gorazd Grof, Alta Skladi

Vlagatelji na razvitih trgih še od ameriških volitev varno plujejo na pozitivnem sentimentu. Vsake toliko časa jim pozornost zmoti kaka motnja, ki lahko povzroči kako korekcijo. Morebiten neugoden razplet volitev v Franciji na primer.

Vendar je prvi krog volitev nekako pomiril trg in zdi se, da zmaga La Penove nima velike možnosti. Kakšne druge neugodne peripetije za zdaj ni na vidiku. Vrednotenja družb se z rastjo tečajev delnic seveda povečujejo, ampak to niti ne pomeni kakšnega problema, vsaj dokler je denar (ugodno) poceni in druge vrste naložb niso atraktivne (obveznice, nepremičnine) …

Vlagatelji trenutno pozorno spremljajo objave poslovnih rezultatov, saj je objava rezultatov poslovanja na vrhuncu. Letos so zaradi donosov lahko najbolj zadovoljni vlagatelji v tehnologijo, zato budno spremljajo objave velikanov, kot so Apple, Facebook ali Google.

Najvišji ton daje k sentimentu Apple, saj zaradi svoje velikosti in širine proizvodne verige pomeni indikacijo za trg polprevodnikov (pomnilniki, procesorji, senzorji …) in tudi programske opreme. Še pred nekaj četrtletji so bili vlagatelji precej bolj občutljivi tudi na rahla razočaranja v poslovnih rezultatih, v zadnjih četrtletjih pa so, tako se zdi, postali prizanesljivejši.

Sprijaznili so se s tem, da pri taki velikosti (kapitalizacija 763 milijard dolarjev) pač ne moreš pričakovati, da boš rasel s takimi stopnjami kot prej. Tako tudi manjše razočaranje glede poslovnih rezultatov (prodali so 50,8 milijona Iphonov namesto 51,4 milijona in dosegli prihodek v napovedanih 53 milijardah dolarjev) ni zamajalo vlagateljev.

Vse večji delež v prihodkih pa ustvarjajo s storitvami (iCloud, Apple Music, AppStore), ki še rastejo 18 odstotkov na leto. To pomeni podvojitev prihodkov v štirih letih! Dvomljivci seveda lahko imajo opazke o koncu inovativnosti in podobno, ampak na koncu dneva šteje denar in pika. Tudi če je trg pametnih telefonov v razvitih državah že zasičen (v ZDA je, na primer, penetracija večja od stoodstotkov), pomeni široko bazo uporabnikov ekosistema možnosti za zaslužek s storitvami.

Če nasproti postavimo Facebook, vidimo, da Apple dosega skoraj enak prihodek od storitev kot Facebook. Facebook je po drugi strani »presegel« pričakovanja, ampak izrečeni dvom o prihodnosti nadaljnje velike rasti vzbujajo sami komentarji podjetja, da imajo reklamni dodatki pač določene meje. Vse več ljudem gre na živce bombardiranje z reklamami in ne nazadnje izguba zasebnosti in morebitne zlorabe identitete ne omenjamo …

Nadaljnji potencial Appla nam pokaže tudi neverjeten znesek denarnih sredstev (257 milijard dolarjev), ki jih ima podjetje večino naloženih v tujini. Seveda nima namena plačevati davka (35 odstotkov) od dobička v ZDA. Trump obljublja precejšnje znižanje davka na dobiček (na 15 odstotkov) in tehnološka podjetja, kot je Apple, to seveda čakajo z odprtimi rokami. Dokler pa tega ni, denar vračajo delničarjem v dividendah in odkupi lastnih delnic. Morebitne podobnosti glede pripravljenosti sodelovanja države s podjetji v Sloveniji vsaj glede davkov pustimo na strani …