Bančna skupina Lloyds spet v zasebni lasti

Velika Britanija je s pomočjo banki zaslužila 894 milijonov funtov.

Objavljeno
17. maj 2017 18.44
LLOYDS-SALE/
M. F. K., STA
M. F. K., STA
London – Britanska bančna skupina Lloyds Banking Group, ki ji je država ob izbruhu finančne krize leta 2008 na pomoč priskočila z 20,3 milijarde funtov in s tem pridobila 43-odstotni lastniški delež, spet v celoti prehaja v zasebno last. Država je namreč prodala še zadnje delnice, s katerimi je sicer precej zaslužila.

Država je pridobljene delnice v zadnjih letih postopno prodajala in finančni minister Philip Hammond je sredi aprila sporočil, da si je država že povrnila krizno pomoč banki. Po prodaji še zadnjih delnic so iz banke sporočili, da je Velika Britanija s pomočjo banki zaslužila 894 milijonov funtov, od tega več kot 400 milijonov funtov v obliki izplačila dividend.

V reševanju Royal Bank of Scotland

Prvi mož bančne skupine Antonio Horta-Osorio se je v izjavi ob prodaji še zadnjih državnih delnic zahvalil vsem sodelujočim, ki so pomagali pri postopku temeljitega preoblikovanja banke.

Precej več je britanska država namenila za reševanje banke Royal Bank of Scotland. Državna pomoč je bila v tem primeru 45,5 milijarde funtov, državni lastniški delež pa je še vedno pri 73 odstotkih, saj se ta banka po krizi ne pobira tako dobro kot Lloyds Banking Group. Vlada v Londonu tudi ne pričakuje, da bo uspela v primeru Royal Bank of Scotland povrniti celotno pomoč.