Bančni izbrisi pred evropskim sodiščem

V Luksemburgu bo jutri javna obravnava, a odgovorov evropskih sodnikov še ne bo.

Objavljeno
29. november 2015 20.31
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana − Na evropskem sodišču v Luksemburgu bo jutri javna obravnava, povezana z izbrisom podrejenih obveznic in delnic šestih slovenskih bank. Naši ustavni sodniki so evropske namreč prosili za določena pojasnila.

Naše ustavno sodišče je pred odločitvijo, ali so določeni členi zakona o bančništvu, ki so omogočili izbris podrejenih obveznic in delnic, skladni z ustavo, evropskemu sodišču, ki ga sestavlja 28 sodnikov in 11 generalnih pravobranilcev, postavilo sedem vprašanj. Ustavno sodišče naj bi od evropskega med drugim dobilo odgovore, ali je evropsko sporočilo o bančništvu, ki zahteva delitev bremen pri sanaciji bank in na katero se je takratna vlada sklicevala ob izbrisu obveznic in delnic, zavezujoče in ali je skladno s pogodbo EU? Ali obveznosti iz podrejenega ali hibridnega kapitala in iz delnic lahko prenehajo le v primeru stečaja? Ali so določila stečaja neskladna z evropsko direktivo, ki ščiti pravice družbenikov in tretjih oseb gospodarskih družb? Ali je potreben popoln ali le sorazmeren izbris?

Kdo bodo zagovorniki?

Znano je, da se je država za poseg v pravice podrejenih finančnih instrumentov in delnic odločila pri šestih bankah: NLB, NKBM, Abanki, Banki Celje, Probanki in Factor banki; skupna vrednost izbrisanih obveznic pa znaša okoli 600 milijonov evrov. Oškodovane vlagatelje bo v Luksemburgu zastopalo več odvetnikov. Med drugim tudi Tamara Kek, Miha Kunič in Jorg Sladič, ki ima izkušnje z evropskim sodiščem, je mogoče izvedeti.

Ustne obravnave naj bi se udeležil tudi državni pravobranilec in, zanimivo, tudi državni svet. Na obravnavo bo prišla tudi Banka Slovenije, ki jo bodo na evropskemu sodišču zastopali odvetniška družba Grilc Vouk Škof in mednarodna odvetniška družba Freshfields Bruckhaus Deringer LLP. V centralni banki pojasnjujejo, da so odvetniško pomoč najeli, ker sami nimajo izkušenj s postopki pred sodiščem EU. Računajo pa, da stroški ne bodo presegli 85.000 evrov.

Odgovorov še ne bo

Odvetniki bodo jutri predstavili stališča svojih strank, sodniki pa bodo nato postavljali vprašanja. Z evropskega sodišča tako jutri še ni mogoče pričakovati nobenih odgovorov. Poznavalci menijo, da bi jih naši ustavni sodniki lahko prejeli v treh do šestih mesecih. Nato bodo morali svojo odločitev sprejeti še ustavni sodniki. Usoda bančnih izbrisov pri nas bi tako lahko bila v najboljšem primeru znana sredi prihodnjega leta.