Banco Popular bo pred stečajem rešil Santander

Španski bančni velikan bo tekmeca dobil za en evro, obenem bo moral vložiti sedem milijard evrov za zapiranje kapitalske luknje.

Objavljeno
07. junij 2017 13.31
POPULAR-M-A/SANTANDER
M. F. K., STA
M. F. K., STA
Frankfurt, Madrid Španski bančni velikan Santander bo pred stečajem rešil tekmeca Banco Popular. ECB je namreč v precedenčni odločitvi po novih pravilih za reševanje bank ugotovila, da se je Banco Popular znašla pred stečajem, zato jo bo Santander dobil za en evro, pri čemer bo moral vložiti sedem milijard evrov za zapiranje kapitalske luknje.

Evropska centralna banka (ECB) je v okviru svoje vloge evropskega enotnega bančnega nadzornika tako v torek ugotovila, da se je Banco Popular, sedma največja španska banka, znašel pred stečajem.

»Občutno poslabšanje likvidnosti banke v zadnjih dneh nas je vodilo k ugotovitvi, da bi bila banka v zelo bližnji prihodnosti nezmožna odplačati svoje dolgove in izpolniti druge obveznosti, ki zapadejo,« je v kratkem sporočilu zapisala ECB.

Zato se je enotni odbor za reševanje bank, ki je del novega evropskega mehanizma za reševanje bančnih ustanov v težavah, odločil, da banko za en evro odstopi Santanderju, eni največjih bank v evrskem območju.

Prvi primer brezplačnega odstopa

Vstop ene od velikih bank je bila tudi želja vodstva Banco Popular, gre pa za prvi tak primer praktično brezplačnega odstopa po novih evropskih pravilih reševanja bank.

Banco Popular dosega okoli sedemodstotni delež na španskem trgu po kreditiranju, pri čemer je med malimi in srednjimi podjetji ta delež celo skoraj 14-odstoten. Vendar pa se banki tudi po desetih letih od izbruha svetovne finančne krize ni uspelo pravočasno in učinkovito rešiti problematike obilice slabih naložb, še posebej v obliki nasedlih nepremičninskih vlaganj. V zadnjem času je bila tako prisiljena v veliko prodaj v sili, zaradi česar je morala oblikovati visoke rezervacije in oslabitve.

Lani so tako te dosegle 5,7 milijarde evrov, izguba banke pa se je povzpela do 3,5 milijarde evrov. S kopičenjem pritiska trgov na banko je samo v zadnjem tednu njena delnica izgubila polovico vrednosti na madridski borzi.

Za sedem milijard novih delnic

V Santanderju, ki ga je omenjeni odbor izbral za najboljšega ponudnika, so napovedali, da bodo za pokrivanje nastale kapitalske vrzeli v Banco Popular izdali za sedem milijard evrov novih delnic, pri čemer bodo imeli obstoječi delničarji prednostno pravico.

Pri tem so zapisali, da bodo s pridobitvijo Banco Popular bistveno okrepili svoj položaj na španskem trgu in da gre za strateško odločitev v času krepitve gospodarstva na Iberskem polotoku.

Nastala bo največja banka v Španiji, ki bo imela na področju kreditiranja skoraj petinski delež, pri malih in srednjih podjetij pa četrtinskega. Podobno močan položaj bo imela tudi na Portugalskem, kjer bo število strank preseglo štiri milijone.

V Santanderju bodo morali sicer oblikovati za 7,9 milijarde evrov dodatnih slabitev in rezervacij, od tega 7,2 milijarde evrov samo zaradi nepremičninskih naložb, sčasoma pa naj bi te naložbe prestrukturirali in prodali. Kljub temu v bančnem velikanu obljubljajo, da to ne bo bistveno vplivalo na njihovo poslovanje in zaveze do delničarjev. Prav tako naj se ne bi spremenila kapitalska ustreznost banke.

Z nastalimi sinergijami v višini okoli pol milijarde evrov naj bi naložba v Banco Popular prinesla 13- do 14-odstotni donos in prispevala k dvigu dobičkonosnosti na delnico.