Banka Intesa Sanpaolo pod okrilje Intesine banke na Hrvaškem

Intesina hrvaška Privredna banka Zagreb je odslej 51-odstotna lastnica banke iz Slovenije.

Objavljeno
27. julij 2017 18.44
vidic intesa sanpaolo
M. F. K., STA
M. F. K., STA
Koper - Italijanska bančna skupina Intesa Sanpaolo je po januarskem preimenovanju Banke Koper v Banko Intesa Sanpaolo uresničila napoved o prenosu večinskega lastništva banke v Sloveniji na Intesino hrvaško Privredno banko Zagreb. Ta je odslej 51-odstotna lastnica banke iz Slovenije.

Kot so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Banke Intesa Sanpaolo, sta jo Privredna banka Zagreb in Intesa Sanpaolo v torek obvestili, da je banka iz Zagreba prejšnji četrtek postala njihova 51-odstotna lastnica, medtem ko je Intesa Sanpaolo v njej obdržala 47,99-odstotni delež.

To so v Intesi napovedali konec lanskega oktobra, ko so razkrili, da bodo banko preimenovali. Takrat so napovedali, da se bo banka usmerila na nove poslovne priložnosti v poslovanju s prebivalstvom in malim gospodarstvom, upravljanju premoženja ter na področju poslovanja z velikimi podjetji in strukturiranega financiranja.

Za združitev moči

Sedež banke je ostal v Kopru, prenos lastništva pa so v Intesi Sanpaolo izvršili v okviru regionalne razvojne strategije. Kot je takrat pojasnil direktor mednarodne divizije hčerinskih bank skupine Intese Sanpaolo Ignacio Jaquotot, želijo s tem združiti moči obeh bank.

Banka Intesa Sanpaolo oz. nekdanja Banka Koper je v lasti danes ene največjih mednarodnih bančnih skupin od leta 2002. Ta posluje v več kot 40 državah in je močno navzoča v srednji in jugovzhodni Evropi ter v Egiptu.

Banka v Sloveniji je lani zabeležila 2,33 milijarde evrov bilančne vsote in tržni delež povečala s 6,1 na 6,3 odstotka. Lani je ustvarila 20,2 milijona evrov dobička, kar je 70,9 odstotka več kot leta 2015. Ima približno 750 zaposlenih in 52 poslovalnic v vseh večjih slovenskih mestih.