Banka Slovenije namenja v državni proračun 43 milijonov lanskega dobička

Svet BS v državno blagajno namenil tri četrtine presežka v skupni višini 57 milijonov evrov, drugo gre za rezerve.

Objavljeno
04. maj 2017 17.28
bsa banka slovenije
M. J.
M. J.

Ljubljana - Svet Banke Slovenije je sprejel odločitev o delitvi lanskega presežka Banke Slovenije, ki je znašal 57,3 milijona evrov. Banka Slovenije (BS) v skladu z zakonom nameni v proračun držav vsaj 25 odstotkov svojega presežka, preostanek pa gre v splošne rezerve BS.

Svet BS je zdaj v dogovoru z ministrstvom za finance sklenil, da se v proračun Republike Slovenije nameni 75 odstotkov lanskega presežka oziroma 43 milijonov evrov, preostalih 25 odstotkov oziroma 14,3 milijona evrov pa bo namenjenih za splošne rezerve BS.

Tak sklep pomeni nadaljevanje prakse zadnjih let, ko je Banka Slovenije za proračun Republike Slovenije letno namenjala vsaj 75 odstotkov presežka prihodkov nad odhodki. Skupno je slovenska centralna banka samo v zadnjih petih letih nakazala v državni proračun skoraj 300 milijonov evrov, sporočajo iz BS, kjer so danes objavili tudi letno poročilo za leto 2016.

»V letu 2016 ni bilo dogodkov, ki bi ogrožali stabilnost bančnega sistema. To pričakujemo tudi v letu 2017,« je v poročilo zapisal guverner Boštjan Jazbec.

Sicer pa iz poročila med drugim izhaja, da so lani pri nadzoru sistemsko pomembnih bank ugotovili 119 nepravilnosti, nekatere od njih si bile že odpravljene, pomembnim bankam so ob tem izrekli tudi 14 nadzorniških ukrepov.