Rast BDP letos 1,6-odstotna, prihodnje leto 1,3-odstotna

Že tretje pozitivne napovedi: Banka Slovenije je danes objavila napovedi o pozitivni gospodarski rasti.

Objavljeno
23. september 2014 16.48
jer/Trubarjeva ulica
Miha Jenko, gospodarstvo, Je. G., Delo.si
Miha Jenko, gospodarstvo, Je. G., Delo.si

Ljubljana −  Banka Slovenije je za letos napovedala gospodarsko rast v višini 1,6 odstotka BDP, za prihodnje leto 1,3 odstotka in v 2016 za 1,8 odstotka višji BDP.

»Slovensko gospodarstvo se sooča s pozitivnimi trendi, od konca lanskega leta beležimo presežek na tekočem računu plačilne bilance, kar je predvsem posledica rasti izvoza. Do konca leta pričakujemo presežek v višini 4,6 odstotka BDP. Pozitiven signal je razdolževanje vseh segmentov gospodarstva (realnega sektorja, gospodinjstev in samih bank), finančni vzvod podjetij se je znižal na 122 odstotkov BDP. To pomeni, da so podjetja odplačevala posojila in se niso v večjem deležu zadolževala. Delež dolga podjetij dosega 84 odstotkov BDP, kar je nižje od povprečja evroobmočja,« aktualne razmere komentira viceguvernerka Banke Slovenije Mejra Festić.

V BS so prepričani, da se je z dokapitalizacijo bank okrepilo zaupanje varčevalcev v bančni sektor, povečuje se varčevanje prebivalstva in gospodarstva, bilančna vsota bank znaša 107 odstotkov BDP. Pozitiven signal je tudi krepitev stroškovne konkurenčnosti gospodarstva, stroški na enoto dela so se znižali. Za naprej je ključni izziv lastniško, finančno in poslovno prestrukturiranje realnega sektorja, pri katerem bo še naprej sodelovala tudi BS.
V BS menijo, da bo prihodnja rast odvisna tudi od ugodnih pogojev financiranja. Na vprašanje Dela, kako v luči tega komentirajo skoraj nikakršno zanimanje naših bank za zadnjo ponudbo poceni denarja ECB, je Festićeva pojasnila, da »je likvidnost v našem bančnem sektorju dobra, banke z njo nimajo težav« in da so »banke zaradi negativne obrestne mere na mejni depozit kaznovane, če imajo presežno likvidnost. Ob tem banke pred objavo pregledov kakovosti aktive in stresnih testov niso naklonjene večjim spremembam strukture svojih obveznosti.« Če so podjetja prezadolžena in niso sposobna odplačevati posojil, se banke ne odločijo za povečanje izpostavljenosti do njih, ključ je v njihovem prestrukturiranju, ponavljajo v BS.

Tveganja

In katera so glavna tveganja in negotovosti glede gospodarske rasti? Nižji stroški financiranja države se še vedno niso prenesli v nižje stroške financiranja podjetij. Tuje povpraševanje se zmanjšuje zaradi krize v evrskem območju in v Ukrajini. Neznanka so še ukrepi vladne fiskalne konsolidacije, ki bi z nižjo državno porabo upočasnili gospodarsko rast, vse bolj je problematična je tudi brezposelnost, ki lahko (p)ostane trajna, ugotavljajo v BS.

Tretje dobre novice

Kot smo že pisali, je pred mesecem optimistične napovedi gospodarske rasti objavil Surs. Po njihovih številkah se je gospodarska rast v prvi polovici leta glede na isto obdobje lani povišala za 2,5 odstotka. Rast gospodarske aktivnosti, ki jo v Sloveniji opažamo že tri četrtletja zapored, je pozitivno vplivala tudi na zaposlenost, ki se je v drugem četrtletju povečala za 0,7 odstotka.

Tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je pred nekaj dnevi za Slovenijo za letos napovedala 0,7-odstotno gospodarsko rast, kar je nekaj bolje kot maja, ko nam je napovedala ničelno rast, in precej bolje kot lani, ko nam je za letos predvidela dvoodstotni padec BDP.