Banke do septembra ustvarile skoraj 200 milijonov dobička

K 62 odstotkov boljšemu poslovanju kot lani so najbolj prispevali nižji stroški slabitev in rezervacij.

Objavljeno
25. november 2015 16.21
iza nlb
M. B.
M. B.
Banke so v obdobju od januarja do septembra letos poslovale z dobičkom pred obdavčitvijo v višini 197 milijona evrov. To je za 62 odstotkov bolje kot v enakem obdobju lani, ugotavlja Banka Slovenije. K ugodnejšemu rezultatu so ključno prispevali nižji stroški oslabitev in rezervacij.

Septembra se je v bančnem sistemu nadaljevalo krčenje bilančne vsote: na eni strani je bilo krčenje kreditne aktivnosti, na drugi pa razdolževanje na grosističnih trgih.

Dolg bank do tujine se je v devetih mesecih 2015 znižal za 1,4 milijarde evrov in v strukturi virov financiranja predstavlja 12,8 odstotka.

Opazno se povečujejo vloge gospodinjstev in tudi podjetij, krajša pa se njihova ročnost.

Še naprej se zmanjšujejo posojila nebančnemu sektorju, pri čemer se upadanje pri velikih domačih bankah upočasnjuje. Stanovanjska posojila še rastejo, umirja se tudi negativna rast potrošniških posojil.

Posojilne obrestne mere se letos znižujejo hitreje kot v evrskem območju in hitreje kot so se lani.

Delež terjatev z zamudami nad 90 dni se je v zadnjem četrtletju stabiliziral pri 11,1 odstotka. Pomembno se je izboljšala kakovost portfelja do podjetij iz predelovalnih dejavnosti, kjer je delež slabih posojil 9,2 odstotka.

Sicer pa so banke v letošnjem letu pospešile odpisovanje slabih terjatev; do konca septembra letos za 0,6 milijarde evrov.