Banka Slovenije vzpostavila sistem obveščanja o kršitvah v bankah

Sistem obveščanja o kršitvah predpisov s področja bančništva je namenjen zlasti zaposlenim v banki.

Objavljeno
13. november 2015 17.51
jer/banka slovenije
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - Banka Slovenije je vzpostavila sistem obveščanja o kršitvah predpisov s področja bančništva, ki je namenjen zlasti zaposlenim v banki.

Prijavitelj s svojo prijavo in posredovanimi informacijami Banki Slovenije pomaga pri bolj učinkovitem nadzoru bank. Prejeta prijava kršitve bo pomemben dodaten vir informacij za izvajanje nadzorniških pooblastil Banke Slovenije, so pojasnili v sporočilu za javnost in poudarili, da jih zanimajo zlasti informacije povezane z izpolnjevanjem bonitetnih zahtev, korporativnim upravljanjem, pranjem denarja in financiranjem terorizma ter opravljanjem plačilnih storitev. Zaželjeno je, da so informacije podkrepljene z ustrezno dokumentacijo, dodajajo v BS.

Osebnih podatkov prijaviteljev banka ne bo smela razkriti, razen, kadar je razkritje identitete prijavitelja v skladu z zakonom nujna za izvedbo kazenskega postopka ali nadaljnjih sodnih postopkov. Mogoča pa je tudi anonimna prijava. 

Prijavitelji lahko prijave o okoliščinah, ki pomenijo možno ali dejansko kršitev zahtev posredujejo po navadni pošti na naslov Banke Slovenije (Slovenska 35, 1505 Ljubljana) s pripisom »prijava kršitve – ne odpiraj« ali preko spletne strani Banke Slovenije. Za prijavo kršitev je na spletni strani Banke Slovenije objavljen obrazec, ki prijavitelja vodi skozi vprašanja pomembna za preiskavo kršitve.

Za prijavitelje so na enem mestu zbrane tudi pomembne informacije in pogosta vprašanja povezana z zaščito osebnih podatkov prijavitelja in internim postopkom preiskave prejete prijave kršitve.