Bankomat zamenja evre v bitcoine in obratno

Dnevni limit transakcij je 40 evrov, provizija pa pet odstotkov.

Objavljeno
08. september 2014 11.31
Bitcoin bankomat,Ljubljana Slovenija 05.09..2014
M. B., gospodarstvo
M. B., gospodarstvo

V ljubljanskem hotelu Slon je podjetje Grecom postavilo bankomat (BTM), na katerem je mogoče kupovati in prodajati kriptovaluto bitcoin. To je prvi dvosmerni avtomat v regiji, je dejal Gregor Knafelc, prihodnje leto bodo postavili še predvidoma dva.

Z virtualno valuto, ki naj bi bila tudi glede varnosti alternativa gotovini, je v Sloveniji za zdaj mogoče plačevati na 50 prodajnih mestih, v svetu bitcoine sprejema 70.000 podjetij. Za menjavo valute na BTM uporabnik potrebuje telefon z naloženo denarnico, ker omogoča tudi tiskanje papirne denarnice, pa ga lahko uporabljajo tudi začetniki.

»Pred transakcijo se mora uporabnik zkazati z mobilno telefonsko številko. Nato vtipka znesek, ki ga želi kupiti ali prodati,« je pojasnil Knafelc. Elektronska denarnica, kamor uporabnik shrani kupljene bitne kovance, ni nujna, saj naprava omogoča tudi izpis denarnice na papirju.

Za zdaj, v testnem obdobju, je dnevni limit omejen na dve transakciji, v katerih lahko posameznik opravi storitve v skupni vrednsoti 40 evrov.

V enem od ljubljanskih hostlov uporabniki bitcoine lahko kupujejo na BTM drugega ponudnika že nekaj mesecev.