BDP v evrskem območju stagnira

Gospodinjstva v EU trošijo več, rasteta uvoz in izvoz.

Objavljeno
05. september 2014 14.08
Luka Koper 19.junija 2014
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo

Sezonsko prilagojeni BDP v evrskem območju se v zadnjih treh mesecih ni spremenil, ugotavlja evropski statistični urad, medtem ko se je na ravni celotne povezave povečal za 0,2 odstotka. V primerjavi z istim obdobjem lani je BDP zdaj višji za 0,7 odstotka v državah z evrom in za 1,2 odstotka na ravni EU.

Med državami članicami so največjo rast BDP v primerjavi s prvim trimesečjem leta zaznali na Malti (+1,3 odstotka), v Latviji, Litvi, na Madžarskem in v Veliki Britaniji je bila rast 0,8 odstotka. Za njimi se je uvrstila Slovenija, BDP se nam je povečal za odstotek, v primerjavi z drugim četrtletjem lani pa za 2,5 odstotka.

Za odstotek je BDP upadel v Romuniji, na Danskem in na Cipru za 0,3 odstotka in v Nemčiji ter Italiji za 0,2 odstotka.

V primerjavi s podatki za ZDA Evropi gre slabše. Tako se je BDP v ZDA v drugem četrtletju letošnjega leta povečal za odstotek glede na prvo četrtletje, v primerjavi z drugim četrtletjem lani je višji za 2,5 odstotka.

Poraba gospodinjstev v evrskem območju se je v drugem četrtletju povečala za 0,3 odstotka, za 0,4 odstotka pa je bila večja na ravni EU. Za enake stopnje se je povečal uvoz, medtem ko je bil izvoz večji za 0,5 oziroma 0,3 odstotka.

Potrošnja je k rasti BDP prispevala 0,2 odstotne točke.