Bencin cenejši za 5,3 centa, dizel za 4,6 centa

Največja pocenitev goriv v več kot dveh zadnjih letih.

Objavljeno
08. maj 2017 15.13
jer bencin
C. P.
C. P.

Ljubljana - Od polnoči se bodo vozniki z večjim veseljem zapeljali na bencinske črpalke, saj so se cene pogonskih goriv, ki jih določa država, tokrat krepko znižale. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se je pocenil za 5,3 centa, tako da je treba za liter odšteti 1,255 evra. Dizelsko gorivo je cenejše za 4,6 centa, kar pomeni, da liter po novem stane 1,146 evra.

Takšne pocenitve reguliranih pogonskih goriv, kot je zdajšnja, so bile v zadnjem času zelo redke. Poleg tega je tokratna pocenitev najbolj prodajanega bencina za 0,1 centa in dizla za 0,7 centa izničila obe precejšnji aprilski podražitvi, pred katerimi je stal liter 95-oktanskega neosvinčenega bencina 1,256 evra, liter dizla pa 1,153 evra. Na tokratno močno pocenitev goriv je najbolj vplivala letos najnižja cena surove nafte, ki je najcenejša po lanskem novembru, in krepitev evra v primerjavi z dolarjem.

Bolj živahne cene dizelskega goriva

Nižje cene omenjenih goriv veljajo na bencinskih servisih po vsej državi, razen na tistih ob avtocestah in hitrih cestah. Na teh naftni trgovci ceno naftnih derivatov od novembra lani lahko oblikujejo sami. Kljub temu cene na teh servisih skoraj v ničemer ne odstopajo, razen občasno na nekaterih servisih ob meji z Italijo. Prav tako trgovci samostojno določajo cene 98- in 100-oktanskega neosvinčenega bencina ter kurilnega olja.

Pri pregledu cen pogonskih goriv lahko ugotovimo, da so se začela dražiti v začetku decembra lani. Pred tem, vse od sredi avgusta 2015, je bilo gorivo cenejše. Tako je bil 95-oktanski bencin najcenejši sredi februarja in v začetku marca lani, ko je bil liter tega goriva 1,112 oziroma 1,119 evra za liter. Bolj živahno se je v omenjenem obdobju spreminjala cena dizelskega goriva, ki je januarja in februarja lani trikrat zdrknila celo malenkost pod evro, marca lani pa je bila točno evro.

Daleč so časi, ko je bilo gorivo pod evro

Vozniki so verjetno že pozabili, kdaj je bilo nazadnje gorivo za njihove jeklene ljubljenčke cenejše od enega evra. Za osvežitev spomina naj zapišemo, da je bil aprila 2009 liter 95-oktanskega bencina 0,996 evra, v začetku maja istega leta pa liter dizelskega goriva 0,989 evra.

Kakšne pa so cene goriva pri sosedih? V Avstriji in na Madžarskem je cenejše, na Hrvaškem nekaj dražje, v Italiji pa precej dražje.