Biz Stone se vrača v Twitter

Profil: »Najuspešnejši podjetnik prejšnjega desetletja« bo poskušal obrniti trende v ponoven uspeh.

Objavljeno
19. maj 2017 16.39
Andrej Kotar
Andrej Kotar

Soustanovitelj ameriškega spletnega podjetja Twitter se bo čez nekaj tednov vrnil k Twitterju, ki ima že nekaj časa težave zaradi prepočasnega povečevanja števila novih uporabnikov.

Ameriški poslovnež in računalniški strokovnjak Christopher Isaac Stone, ki ga poznajo tudi po vzdevku »Biz«, je študiral na univerzi Northeastern v Bostonu v ameriški zvezni državi Massachusetts, vendar se je med študijem odločil, da ga bolj zanimata poslovni svet in podjetništvo, zato študija ni končal.

Stone je znan predvsem po tem, da je leta 2006 skupaj z Jackom Dorseyjem, sedanjim izvršnim direktorjem Twitterja, Evanom Williamsom in Noahom Glassom ustanovil podjetje Twitter, ki ponuja zelo priljubljene storitve na družbenem omrežju. Stone je leta 2011 zapustil Twitter ter soustanovil spletno platformo Medium in iskalnik Jelly, ki ga je marca letos prevzelo ameriško računalniško podjetje Pinterest.

Pogosto vlaga v obetavna nova podjetja in deluje v upravnih odborih več podjetij, med drugim v podjetju Beyond Meat, proizvajalcu nadomestka za meso, in v podjetju Workpop, ki na spletu ponuja in oglašuje prosta delovna mesta. Stone je zaradi svoje uspešne poslovne kariere prejel več nagrad, ameriška revija Inc., ki vsako leto objavlja seznam najuspešnejših manjših podjetij, ga je razglasila za najuspešnejšega podjetnika prejšnjega desetletja, revija Time pa ga je leta 2009 uvrstila med sto najvplivnejših ljudi na svetu. Stone je znan tudi po svoji človekoljubni dejavnosti, podpira živalske pravice in različne pobude proti onesnaževanju okolja.

Že nekaj časa je kljub uspešnemu poslovanju Twitterja mogoče slišati kritike, da se število novih uporabnikov na Twitterju zelo počasi povečuje in da bi morali v podjetju narediti več za to, da bi Twitter ohranil hitro rast števila uporabnikov, kakršna je bila značilna za podjetje v prvih letih njegovega delovanja.

V Twitterju so preizkušali različne ukrepe za izboljšanje poslovanja, med drugim se je izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey odločil Stona povabiti nazaj v podjetje. Stone je zato pred kratkim v svojem spletnem dnevniku zapisal, da se bo na prošnjo Twitterjevega izvršnega direktorja čez nekaj tednov res vrnil v podjetje Twitter, vendar ni razkril, kateri položaj v podjetju bo zasedel. Povedal je samo, da v podjetju ne bo zamenjal nikogar in da bo storil vse, da bi pomagal podjetju, ki ga je soustanovil in se je razvilo v enega najbolj priljubljenih družbenih omrežij na svetu.