Boniteta za Triglav in Savo Re − odlično

Bonitetna agencija Standard & Poor's Ratings Services je Skupini Triglav in Sava Re potrdila bonitetno oceno A− (odlično).

Objavljeno
30. julij 2015 13.00
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo

Ljubljana − Bonitetna agencija Standard & Poor's Ratings Services je obema največjima zavarovalniškima skupinama − Skupini Triglav in Skupini Sava Re − potrdila bonitetno oceno finančne moči A− (odlično).

Zavarovalnici Triglav in njeni hčerinski družbi Pozavarovalnici Triglav Re − ter s tem Skupini Triglav − je potrdila obstoječo dolgoročno kreditno bonitetno oceno A− (odlično) in bonitetno oceno finančne moči A− (odlično). Agencija je izboljšala srednjeročno napoved za obe družbi, in sicer iz stabilne v pozitivno, so sporočili iz Triglava.

Ponovna potrditev visoke bonitetne ocene kaže na vodilni tržni položaj Skupine Triglav v Sloveniji in regiji Adria z močno prepoznano blagovno znamko in razvejeno prodajno mrežo. Ocena upošteva dobičkonosnost poslovanja skupine na visoki ravni, njeno čvrsto kapitalsko ustreznost in visoko stopnjo likvidnosti. Bonitetna agencija S&P ocenjuje, da bodo izboljšane ekonomske razmere v Sloveniji vplivale na slovenski zavarovalni trg, predvsem na trg zdravstvenih in pokojninskih zavarovanj.

Pozitivna srednjeročna napoved za Skupino Triglav izraža tudi verjetnost, da bo bonitetna agencija v prihodnjih dveh letih izboljšala bonitetno oceno, če bo opazen nadaljnji napredek na slovenskem zavarovalnem trgu.

Odlično tudi za Savo Re

Agencija S&P je tudi Pozavarovalnico Sava nadgradila z dolgoročno kreditno bonitetno oceno in bonitetno oceno finančne moči na A− (odlično) s stabilnimi obeti. Povišanje ocene je po utemeljitvi bonitetne agencije posledica okrepljene kapitalske ustreznosti in tržnega položaja na slovenskem zavarovalnem trgu po prevzetju večinskega lastništva v Zavarovalnici Maribor, ki se uspešno integrira v skupino Sava Re.

Med elementi, ki opredeljujejo bonitetno oceno, so se izboljšali kapitalska ustreznost in dobičkonosnost ter likvidnost.
Skupina Sava Re ima drugi najmočnejši tržni položaj na slovenskem zavarovalnem trgu in pomemben položaj na trgih Jugovzhodne Evrope.

Finančna stabilnost in ugled družbe na regionalnih zavarovalnih in mednarodnih pozavarovalnih trgih sta za nadaljnji razvoj skupine ključna. Zvišanje bonitetne ocene bo pozitivno prispevalo k uresničevanju strategije rasti predvsem v segmentu pozavarovanja, kjer je Pozavarovalnica Sava v štiridesetih letih svojega delovanja vzpostavila sodelovanje z več kot 300 partnerji v več kot 90 državah po vsem svetu, so sporočili iz Save Re.

Pozavarovalnica Sava je največji pozavarovatelj na domačem trgu, delež pozavarovalne premije v tujini pa presega 60 odstotkov. Največji napredek v zadnjih letih imajo na azijskih in trgih Srednjega vzhoda. V letu 2014 je družba povečala pokritost zavarovalnih trgov za sedem novih držav. S tem se strateško povečuje obseg izvoženih finančnih storitev.

Pozavarovalnica Sava je v zadnjem času pridobila licenco za opravljanje pozavarovalnih trgov v Južni Ameriki in poleg teh sklenila nove posle tudi na srednjeameriških trgih. Rast kosmate pozavarovalne premije je v prvem četrtletju 14,5 odstotka višja kot v istem obdobju lani.