Brazilski medved še ne odhaja na zimsko spanje

Trgi v razvoju: V Braziliji vlagatelji v cene delnic že vračunali prihodnje poglabljanje recesije.

Objavljeno
24. december 2015 14.30
Grega Podvršček, Ilirika
Grega Podvršček, Ilirika

Političnim in ekonomskim problemom v Braziliji ni videti konca, zato so vlagatelji v cene delnic že vračunali poglabljanje recesije v bližnji prihodnosti. Bonitetna agencija Moody's navaja slabo vodenje fiskalne politike in poslabšanje makroekonomskih razmer kot glavna vzroka za morebitno znižanje bonitetne ocene državnih obveznic v prihodnje.

Tečaj brazilskega delniškega indeksa Bovespa je letos upadel za 36,85 odstotka (merjeno v EUR) in je na šestletnem dnu. Kljub padanju pa je še vedno zelo visoko vrednoten, saj kazalnik P/E znaša 25, kar pomeni, da je zdaj vrednost nad petletnim povprečjem.

Neugodno vrednotenje trga se vidi tudi v višini tržne premije za sprejemanje tveganja delniških naložb, saj je donosnost dobičkov delnic dva standardna odklona pod donosnostjo desetletnih brazilskih obveznic, ki znaša dobrih 15 odstotkov.

Dražje odplačevanje dolga

Dodaten pritisk povzroča še dražje odplačevanje dolga, saj je večinoma denominiran v ameriških dolarjih, za katerega se pričakuje še nadaljnja krepitev, če bo ameriška centralna banka nadaljevala politiko dvigovanja obrestnih mer. Omenjena dejstva v okolju nestabilne vlade oziroma »politične paralize« odganjajo investitorje s trga in pripomorejo h krepitvi negativnega sentimenta vlagateljev.

Delnice Petrobrasa od 2011 krepko padle

Čeprav bi se lahko negativen trend črnega zlata obrnil, bi vlagatelji verjetno raje kupili kateregakoli drugega naftnega proizvajalca nafte v svetu kakor zloglasnega brazilskega Petrobrasa, katerega denarni tok komaj zadostuje za poplačilo obresti na posojila. Seveda se temu primerno giblje tudi cena delnice, ki je od leta 2011 upadla za slabih 90 odstotkov (merjeno v evrih).

Glede na napovedi analitikov, ki napovedujejo negativno rast bruto domačega proizvoda in večanje brezposelnosti tudi v letu 2016, Brazilcem ne preostane drugega, kot da se zamislijo nad kredibilnostjo svojih politikov in hkrati upajo na čimprejšnji obrat na surovinskih trgih.