Brezstično plačevanje vse bolj priljubljeno

Raziskava Masterindex: s plačilnimi karticami po spletu kupujemo oblačila, obutev, elektroniko in potovalne storitve.

Objavljeno
19. november 2015 18.08
lvu/brezsticno placevanje
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Med uporabniki plačilnih kartic se vse bolj širi tudi brezstično plačevanje, ki je v Sloveniji prisotno od letošnjega leta. Preizkusilo ga je 62 odstotkov imetnikov kartic, 26 odstotkov jih meni, da je brezstično plačevanje najhitrejši način plačevanja na blagajni, 29 odstotkov pa v tem smislu daje prednost gotovini, kaže raziskava Masterindex družbe MasteCard.

Povprečno imajo imetniki dve kartici, 88 odstotkov pa ima do tri plačilne kartice. Skoraj polovica jih kartice uporablja vsaj trikrat tedensko, 60 odstotkov pa s kartico opravi vsaj polovico nakupov. Pri izbiri ponudnika kartic so uporabniki, zajeti v raziskavo, navedli različne ugodnosti, kot so zavarovanje, revolving in podobno.

Več kot polovica vprašanih je pripravljenih s kartico plačati tudi zneske nižje od pet evrov, še vedno pa s kartico najbolj pogosto plačujejo vsakodnevne potrebščine in gorivo, precej pa se je v primerjavi z lanskim letom povečal delež spletnih nakupov s kartico.

V tujini četrtina nakupov s plačilno kartico

84 odstotkov Slovencev je letos potovalo ali bivalo v tujini, skoraj polovica pot v tujino načrtuje v naslednjih šestih mesecih. Za nakup tuje valute skoraj 60 odstotkov poskrbi še pred odhodom, valuto kupijo v banki ali menjalnici, kljub temu pa jih več kot 80 odstotkov s seboj vzame tudi plačilo kartico. Povprečno v tujini s kartico opravijo približno četrtino nakupov, pri čemer kot prednost navajajo predvsem široko sprejetost, dobro zaščito pred zlorabo in ugodno menjalno razmerje pri plačevanju.

Spletno nakupovanje se nam zdi vse bolj varno

Približno 90 odstotkov Slovencev je že opravilo nakup prek spleta, več kot polovica vprašanih je nakup prek spleta opravila v zadnjem mesecu. Zaupanje v varnost spletnega nakupovanja je v primerjavi z lanskim letom zraslo za približno devet odstotkov, tako 84 odstotkov meni, da je spletno nakupovanje varno, več kot tretjina na spletu plačuje s kartico. Slovenci na spletu nakupujemo tako v slovenskih kot tujih spletnih trgovinah, najpogosteje pa na tak način kupujemo oblačila, obutev in modne dodatke, elektroniko in potovalne b.

Pametni telefoni še vedno v porastu

Uporaba pametnih telefonov je v preteklem letu zrasla za še približno 15 odstotkov in tako jih danes pametni telefon uporablja 81 odstotkov vprašanih. Najpogosteje jih še vedno uporabljamo za telefonske pogovore, zelo veliko, v 70 odstotkih (lani 60), za brskanje po spletu, več kot 15 odstotkov (lani 10) pa tudi za plačevanje. Med mobilnimi napravami so vse bolj priljubljeni tudi tablični računalniki. Dve petini je že opravilo nakup prek mobilne naprave, najpogosteje tako plačujejo storitve javnega prevoza in nakupe v trgovini, še kaže raziskava Masterindex.