Bruselj zavrača očitke glede zamud pri pregledu bank

Po oceni evropske komisije so izzivi resni, a je položaj obvladljiv, če bo Slovenija ukrepala hitro in odločno.

Objavljeno
27. september 2013 16.17
mdr/nlb
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj - Evropska komisija novih ugibanj o slovenski prošnji za pomoč noče komentirati. Njihovo stališče glede Slovenije da je jasno zapisano v priporočilih, objavljenih konec maja.

Po oceni komisije so izzivi resni, a položaj je obvladljiv, če bo Slovenija ukrepala hitro in odločno.

Bruselj pojasnjuje, da mora Slovenija do začetka oktobra ukrepati za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja. S strukturnimi reformami bi morala spodbuditi rast gospodarstva, še zlasti glede državnih podjetij. Na področju finančnega sektorja pričakujejo, da bodo pregledi kakovosti bančnih bilanc in stresni testi končani do decembra.

»Povsem jasno je, kaj mora narediti Slovenija, da se njeno gospodarstvo vrne na pot vzdržne rasti. Časa za zapravljanje ni več na razpolago,« pojasnjuje komisija.

Slovenske očitke glede krivde Bruslja za zamujanje pregleda bank zavračajo. Komisija da je skupaj z ECB in evropskim bančnim nadzornikom (EBA) ves čas izredno kooperativno podpirala Slovenijo v prizadevanjih za stabilizacijo bančnega sektorja. Bruselj zagovarja načelno stališče, da ima kakovost in verodostojnost testov prednost pred njihovo hitrostjo. To da je ključno za verodostojno strategijo slovenskega prestrukturiranja.