Celovški dvori na ogled

DUTB bo od petka do 29. novembra omogočala ogled prvih 56 od skupno 226 stanovanj, ki jih prodaja.

Objavljeno
13. oktober 2016 15.27
Celovški dvori (Adijo tovarne)
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Ljubljana − DUTB bo od petka do 29. novembra omogočala ogled prvih 56 od skupno 226 stanovanj, ki jih prodaja v ljubljanski soseski Celovški dvori. Stanovanja so velika od garsonjer do štirisobnih stanovanj, izhodiščne cene s parkirnimi mesti pa so od 1400 do 2100 evrov za kvadratni meter. Zavezujoče ponudbe je treba oddati do vključno 30. novembra.

Za ogled stanovanj se je treba prijaviti pri družbi Stoja Trade, ki je posrednik pri prodaji, ali prek spletne strani Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kot so povedali na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, je v tej prvi prodaji na voljo 14 garsonjer, devet dvosobnih, 24 trisobnih in devet štirisobnih stanovanj s teraso. Izhodiščne cene se gibljejo od okoli 62.000 do okoli 238.000 evrov z davkom. Skupna vrednost izhodiščnih cen je okoli sedem milijonov evrov.

»Izhodiščne cene so po našem mnenju zelo dobre glede na alternative, ki jih stanovanjski trg ponuja. Izkazujejo dobro razmerje med ceno in kakovostjo,« je prepričan skrbnik nepremičninskega portfelja pri DUTB Domen Nahtigal.

Za največ tri stanovanja

Ogledi bodo mogoči od petka naprej, posamezni interesenti pa se lahko potegujejo za največ tri stanovanja. Ob zavezujoči ponudbi je med drugim treba vplačati 3000 evrov varščine. Prodajalci bodo izbrali ponudnike z najvišjimi cenami, v primeru dveh ali več enakih ponudb za isto stanovanje pa bo imel prednost tisti, ki je ponudbo oddal prej.

»Povpraševanje je veliko, na trgu v tem trenutku primanjkuje stanovanj,« je dejal Zoran Đukić iz Stoja Trada. Za ta konec tedna imajo 300 prijav za oglede v Celovških dvorih, sicer pa skupno okoli 2000 interesentov za ta stanovanja.

Stanovanja v lasti DUTB v Celovških dvorih izvirajo iz stečaja družbe Vegrad AM, DUTB pa je pravno podlago za prodajo po zapletih z NLB glede lastniškega prenosa stanovanj pridobila konec letošnjega septembra. Kot je povedal Nahtigal, so stanovanja po prevzemu prebelili, očistili in ponekod zamenjali parket, večji posegi pa niso bili potrebni.

Nahtigal je poudaril, da je soseska neupravičeno negativno stigmatizirana in je varna primerljivo z drugimi soseskami, stanovanja pa da so kakovostno zgrajena.

Prodajali bodo po lamelah

DUTB bo tudi preostala stanovanja prodajala po lamelah, predvidoma v treh sklopih. Naslednjega bodo začeli prodajati, ko bodo prodana stanovanja iz prve lamele, predvidevajo pa, da bi lahko bila vsa stanovanja na trgu do poletja 2017. Cen še niso določili, predvidevajo pa, da bodo v prvem sklopu glede na povpraševanje iztržili višje cene od izhodiščnih.

»Na trgu je presežek povpraševanja, dobre ponudbe ni,« je dejal Nahtigal, glede vpliva DUTB na trg stanovanj pa dodal, da stanovanjski portfelj DUTB ni tako velik, da bi povzročil »tektonske« premike na nepremičninskem trgu.

Izvršni direktor DUTB za upravljanje sredstev Janez Škrubej je pri tem dejal, da so tudi dosežene cene za stanovanja na dražbah v okviru stečajev višje od izhodiščnih, tudi od tistih na morebitnih prejšnjih dražbah.

DUTB je pred kratkim začel prodajati tudi stanovanja v koprski soseski Nokturno. Kot je povedal Škrubej, si je stanovanja v tem prvem obdobju prodaje ogledalo več kot tisoč ljudi, kar je bolje od pričakovanj. DUTB je v tej soseski z 235 stanovanji lastnik 215 stanovanj, ogledi prvih 97 stanovanj pa potekajo do 15. novembra.