Cerar: Vlada bo morala na nek način pomagati NLB

Glede izplačevanja odškodnin NLB v sodbah hrvaških sodišč je ponovil, da so te v neskladju s pravom.

Objavljeno
28. februar 2018 17.05
lvi*NLB
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana - Premier Miro Cerar je glede izplačevanja odškodnin NLB v sodbah hrvaških sodišč ponovil, da so te v neskladju s pravom. »NLB mora storiti vse, kar more, da prepreči morebitne poskuse izvršb nad njenih premoženjem. Če bo nastala večja zagata, ji bo vlada na nek način morala pomagati,« je dejal.

»Kako in kaj, sedaj ne morem razkriti, saj moramo opraviti še zadnje konzultacije. V mislih imamo neke možnosti, ki jih bomo uporabili, če bo treba,« je povedal v današnji izjavi za medije ter poudaril, da je »treba vse to gledati v kontekstu spoštovanja načel nasledstva«.

Ponovil je, da je bila koalicija seznanjena s pravnomočno izgubljeno tožbo NLB novembra lani. »Koalicija se takrat do tega ni opredeljevala, ker ni neko telo, ki bi se v ta proces lahko direktno vmešavala. To je naloga banke, nadzornega sveta in skupščine banke, ki je SDH,« je povzel.

Kot je nadaljeval, pa je vlada, ko je videla, do česa je v tem primeru prišlo, ko je NLB odškodnino poravnala, ponovila stališče in ga obnovila s posebnim sklepom. In to je, da je kakršnokoli izplačevanje odškodnin v sodbah hrvaških sodišč v neskladju s pravom in je pravno nezavezujoče, je izpostavil.