Coincheck je poročal oblastem

Presečišče: oropana kriptoborza je obnovila poslovanje, vračil oškovanim vlagatljem še ni.

Objavljeno
16. februar 2018 19.04
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Japonska borza za trgovanje s kriptovalutami je za pristojne japonske finančne organe pripravila poročilo o hekerskem napadu, med katerim so neznanci prejšnji mesec ukradli kriptožetone NEM, vredne več kot 400 milijonov evrov.

Japonsko borzo Coincheck za trgovanje s kriptovalutami sta leta 2014 ustanovila japonska računalniška strokovnjaka Koičiro Vada in Jusuke Ocuka. Borza se je v nekaj letih razvila v največjo tovrstno borzo na Japonskem, na njeni spletni strani so zapisali, da je Coincheck celo vodilna borza za trgovanje s kriptovalutami v Aziji. Januarja letos so v spletno borzo vdrli neznanci in med hekerskim napadom ukradli več kot 500 milijonov kriptožetonov NEM, vrednih okoli 58 milijard jenov (približno 430 milijonov evrov). Japonska vladna agencija za finančne storitve FSA, ki skrbi za stabilnost japonskega finančnega sistema ter je pristojna za nadzor nad bančnimi, borznimi in zavarovalniškimi storitvami na Japonskem, je zato opozorila Coincheck, da mora ta bolje skrbeti za varnost denarja vlagateljev. Borzi Coincheck je naročila, naj zaostri svoje varnostne ukrepe in pripravi podrobno poročilo o svojem varnostnem sistemu in ukrepih, s katerimi namerava v prihodnje preprečiti podobne kraje.

Pred nekaj leti so hekerji napadli tudi japonsko borzo Mt. Gox za trgovanje s kriptovalutami in takrat ukradli bitcoine, vredne več sto milijonov dolarjev. Na Japonskem so takrat mnogi ogorčeno opozarjali na težave, povezane s tveganim trgovanjem s kriptovalutami, zato je Japonska poskušala na različne načine zaostriti nadzor nad tovrstnim trgovanjem, vendar očitno pri tem japonski finančni organi niso bili dovolj učinkoviti. Januarski hekerski napad na borzo Coincheck je po mnenju agencije FSA spet razkril pomanjkljivosti japonskega sistema trgovanja s kriptovalutami in med tistimi, ki trgujejo s kriptovalutami, vzbudil močne dvome o tem, da je ustrezno poskrbljeno za varnost njihovega denarja. Coincheck je po kraji sicer obljubljal, da bo vrnil večino ukradenega denarja, vendar na borzi še vedno niso pripravljeni povedati, kdaj se bo to zgodilo. Iz Coinchecka so samo sporočili, da preverjajo vse račune, da pozneje pri vračanju sredstev ne bi bilo nobenih težav.

Borza Coincheck je prejšnji torek agenciji za finančne storitve FSA končno poslala poročilo o hekerskem napadu in kraji. Borza je medtem začela spet poslovati, njeni predstavniki so sporočili, da bodo stranke spet lahko nemoteno dvigovale svoj denar, vložen na njihovi borzi, vendar bodo začasno še vedno veljale omejitve zneskov, poleg tega borza trenutno ne omogoča registracije novih uporabnikov. Toda nekaj nekdanjih vlagateljev ne zaupa Coinchecku in namerava kljub vsem zagotovilom in obljubam vložiti tožbo proti borzi, ker uporabniki še vedno ne morejo prosto razpolagati z vsem svojim denarjem.