Continental je precej več kot samo pnevmatike

Vlagali bodo v razvoj in se posvečali novim tehnologijam.

Objavljeno
05. maj 2017 19.33
Andrej Kotar
Andrej Kotar

Nemški proizvajalec avtomobilskih delov namerava v prihodnjih letih vložiti dodatnih 300 milijonov evrov v razvoj električnih pogonskih sistemov in se tako še bolj posvetiti novim tehnologijam.

Nemška družba Continental, ki je začela poslovati in izdelovati gumo že v 19. stoletju, se je do današnjih dni razvila v eno največjih dobaviteljic avtomobilskih delov za najpomembnejše proizvajalce avtomobilov na svetu. Svoje izdelke dobavlja takšnim avtomobilskim velikanom, kot so Volkswagen, Daimler, Ford, Volvo, BMW, General Motors, Toyota, Honda, Renault, PSA, Porsche in drugi.

Družba, ki ima svoj sedež v nemškem Hannovru in zaposluje več kot 200.000 ljudi, izdeluje avtomobilske pnevmatike, podvozja ter zavorne in pogonske sisteme, pri katerih poskuša uporabljati vse najnovejše tehnološke rešitve, zato veliko vlaga v raziskave in razvoj. V zadnjih letih se v družbi vse bolj posvečajo avtomobilski elektroniki in električnim pogonskim sistemom, saj velika imena v avtomobilski industriji vse več vlagajo v razvoj vozil na električni in hibridni pogon ter vozil, ki med vožnjo ne bodo potrebovala voznika.

300 milijonov v električna vozila do leta 2021

Lani je družba ustvarila 40,5 milijarde evrov prihodkov in 2,8 milijarde evrov čistega dobička. Revija Forbes je lani ocenila, da je tržna vrednost družbe Continental okoli 43,7 milijarde dolarjev.

Konec aprila so iz Continentala medijem sporočili, da nameravajo do leta 2021 vložiti dodatnih 300 milijonov evrov v razvoj in proizvodnjo električnih pogonskih sistemov, vendar bodo še naprej proizvajali tudi motorje z notranjim izgorevanjem. Vodstvo nemške družbe pričakuje, da bodo z razvojem avtomobilskih delov, ki uporabljajo rešitve novih tehnologij, do leta 2025 zaslužili dodatni dve milijardi evrov.

V Continentalu nameravajo razvijati in izpopolnjevati tudi motorje z notranjim izgorevanjem, in sicer vsaj do leta 2025, ko pričakujejo, da se bo povpraševanje po vozilih na električni pogon zelo povečalo zaradi znižanja cen akumulatorjev. Vodstvo družbe pričakuje, da bo delež električnih vozil na avtomobilskem trgu leta 2025 približno 35-odstoten, do leta 2030 pa se bo povečal na 60 odstotkov.

Predstavniki družbe so še sporočili, da se bodo letni prihodki njihovega sektorja za avtomobilske pogonske sisteme letos predvidoma povečali na približno osem milijard evrov, do leta 2019 pa na deset milijard evrov.