Črne gradnje in podjetniki bodo najbolj obdavčeni

Davek tudi na sakralne objekte, na neplodna zemljišča ne.

Objavljeno
07. oktober 2013 21.44
Hiša Vitoslava T:urka Parecag
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo

Ljubljana – Finančno ministrstvo je vladi poslalo končno verzijo predloga zakona o davku na nepremičnine. Po tej različici bodo bistveno bolj obdavčene nerezidenčne nepremičnine in črne gradnje. Najvišje stopnje so predvidene za poslovne nepremičnine.

Lastniki rezidenčnih stanovanjskih nepremičnin bodo predvidoma plačevali 0,15 odstotka davka od davčne osnove, ki bo posplošena tržna vrednost, navedena v registru nepremičnin. Za nerezidenčna, torej tista, v katerih lastniki ne bodo imeli prijavljenega stalnega bivališča, bo davčna stopnja 0,5 odstotka. Stanovanjskim nepremičninam, vrednejšim od pol milijona evrov, se davčna stopnja zviša za 0,25 odstotne točke, vsem nelegalnim gradnjam pa za trikrat.

Podjetnikom očitno ni uspelo, da bi izpogajali ugodnejše obdavčitve – stopnja za poslovne in industrijske nepremičnine ter za zemljišča za poslovno rabo je 0,75 odstotka od davčne osnove (po prejšnjem predlogu 0,8 odstotka). Davčni zavezanci bodo tudi lastniki sakralnih objektov (0,5-odstotna stopnja). Kmetje bodo za gozdna zemljišča plačevali 0,07-odstotni davek, za kmetijska zemljišča 0,15-odstotni, za kmetijske stavbe pa 0,3-odstotni. Neplodna zemljišča so iz obdavčitve izvzeta.

Vlada bo verjetno predlog obravnavala že na četrtkovi seji, parlament pa po pričakovanjih na srečanju čez 14 dni.