Čufer za Wall Street Journal: Banke lahko rešimo sami

Finančni minister in guverner Banke Slovenije novinarju WSJ zagotavljata, da se bomo iz finančne godlje rešili sami.

Objavljeno
27. september 2013 13.34
bsa*Cufer
S. R., Delo.si
S. R., Delo.si

Finančni minister uroš Čufer in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec sta za ameriški časnik Wall Street Journal v en glas zagotovila, da Slovenija ne potrebuje pomoči iz evropskih mehanizmov za sanacijo bančnega sistema.

»Slovenija ima dovolj denarja do aprila, ko bo morala izplačati 1,5 miljarde evrov kupcem slovenskega javnega dolga,« je za WSJ povedal Čufer. Slovenska vlada je obenem v proračunu že predvidela 1,2 milijarde evrov za sanacijo bank. Obenem ima država v slovenskih bankah v obliki depozitov vloženih še 3 milijarde evrov, ki jih lahko konvertira v kapital.

»Če primerjamo obseg slabih posojil v slovenskih bankah z višino depozitov in sredstvi v proračunu vidimo, da potreba po dodatnih sredstvih ni velika,« je dodal Boštjan Jazbec.

Analitik Andraž Grahek pa je podvomil o njunih ocenah, saj meni, da je obseg slabih posojil večji mislimo. Tako bo po njegovem mnenju država za dokapitalizacijo bank potrebovala med 2,4 in 3 milijarde evrov - precej več od 1,2 milijarde, predvidene v proračunu.

Časnik piše tudi o ponedeljkovem obisku Jeroena Dijsselbloema, predsedniku evroskupine, v Sloveniji. Čufer je za WSJ povedal, da se bodo z Dijsselbloemom pogovarjali o podrobnostih reševanja našega bančnega sistema.