D.o.o. na Hrvaškem odslej le 10 kun (plus stroški)

Hrvaška želi z ukrepom poenostavitve in pocenitve ustanavljanja podjetja pritegniti mlade in tujce.

Objavljeno
18. oktober 2012 16.14
Posodobljeno
18. oktober 2012 16.32
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Zagreb - Za ustanovitev podjetja na Hrvaškem je od danes dovolj deset kun (1,35 evra) osnovnega kapitala, nižji so tudi stroški ustanovitve, piše STA. Gre za možnost odpiranja enostavnega zasebnega podjetja, kot ga določajo spremembe zakona o trgovskih družbah. S tem naj bi privabili mlade, ki se želijo preizkusiti v podjetništvu, in tudi podjetnike iz tujine.

Ob simboličnem znesku deset kun osnovnega kapitala bo za odpiranje enostavne družbe z omejeno odgovornostjo (enostavni d.o.o.) potrebnih še 807 kun (108 evrov) za takse in stroške, kar je približno devetkrat manj, kot je bilo treba plačati pri registraciji zasebnega podjetja.

Za enostavni d.o.o. bo treba plačati približno 547 kun (73 evrov) za izbiro naziva podjetja in potrdilo, da lastnik novega podjetja nima nobenih dolgov. Stroške za registracijo na sodišču so znižali s 400 kun (54 evrov) na 60 kun (osem evrov). Dodatnih 200 kun (27 evrov) je treba plačati za oglas o registraciji v uradnem listu.

Pred spremembami zakona, ki so začele veljati danes, so lastniki podjetij morali plačati tudi do 1000 evrov stroškov pri notarju in na sodišču, morali so imeti tudi najmanj 20.000 kun (2700 evrov) osnovnega kapitala, kar je bila po oceni vlade precejšnja ovira za nove podjetnike.

Hrvaški pravosodni minister Orsat Miljenić je ob sredini napovedi spremenjenega zakona izpostavil, da gre za orodje, ki je predvsem namenjeno mladim, ki se nameravajo preizkusiti v podjetništvu, ter ljudem, ki bi radi legalizirali svoje delo, ker trenutno delajo na črno, v okvirih sive ekonomije.

Enostavni d.o.o. je zelo podoben d.o.o, temeljna razlika pa je ravno v višini osnovnega kapitala, občutno nižjih stroških ustanovitve podjetja in hitrejšem postopku. Podjetje bo možno odpreti v 24 urah prek spletne aplikacije, so poudarili v hrvaški vladi.