Davčne blagajne: Ali poznate nove oznake na računih?

V sistemu davčnih blagajn bodo na računih tudi oznake, ki zdaj niso obvezne in jih kupci ne poznajo.

Objavljeno
05. december 2015 13.23
Davčne blagajne
K. F.
K. F.

Skoraj 100 tisoč slovenskih potrošnikov je že dobilo račun iz davčne blagajne, kažejo podatki finančne uprave. V poskusno delovanje informacijskega sistema za potrjevanje računov se je namreč že vključilo 792 prodajalcev blaga in storitev in potrdilo prek 85.400 računov, a ta podatek zastara takoj, ko ga finančna uprava objavi, danes je računov že veliko več.

Podatkov na računu bo več

V sistemu davčnih blagajn bo moralo biti na računu več obveznih podatkov, kot jih po veljavnih predpisih - poleg že obveznih še ura in minuta, ko ga prodajalec natisne za kupca, oznaka blagajnika, enkratna identifikacijska oznaka računa (EOR) in zaščitna oznaka izdajatelja računa (ZOI).

Številka računa, ki je natisnjena v glavi računa, je sestavljena iz treh podatkov: oznake poslovnega prostora, oznake elektronske naprave in zaporedne številke računa. Na primer TRG1-BLAG2-555.

Na dnu računa je najprej kratica za enkratno identifikacijsko oznako računa (EOR): ta velja kot potrdilo, da je izdajatelj račun prijavil finančni upravi. Sestavljena je iz 32 znakov, številk in malih črk, na primer: 56dcaf93-933a-497d-b864-40ba1e8f4fa2.

S kodo v nagradno igro

Pod enkratno identifikacijsko oznako računa (EOR) je na računu še zaščitna oznaka izdajatelja računa (ZOI), tudi sestavljena iz 32 malih črk in številk, a brez presledkov, na primer: 8402f0a963e37b2258e034fc8ae7ffc1

V finančni upravi poudarjajo, da ta enkratna oznaka račun povezuje z zavezancem zanj. »Naš program jo izračuna iz podatkov na računu in namenskega digitalnega potrdila, zato je neponovljiva,« pravi Sebastijan Prepadnik iz skupine za uvajanje davčnih blagajn pri finančni upravi.

ZOI mora biti na računu v dveh oblikah - v tekstovni, torej v znakih, in kot koda, bodisi kot najsodobnejša QR bodisi kot koda PDF 417 ali več črtnih kod tipa Code 128, ki jih bodo zmogli natisniti tudi manj zmogljivi tiskalniki. Kode bodo natisnjene na dnu računa. Kupci, ki imajo pametne telefone, bodo z njimi lahko sodelovali v nagradni igri, ki jo po novem letu načrtuje ministrstvo za finance oziroma finančna uprava, drugi bodo najbrž zbirali papirne račune.

Kupci, ki imajo pametne telefone, bodo prek prek ZOI oznake v obliki kode lahko preverili, ali je izdajatelj račun prijavil finančni upravi. Drugače pa si bodo s kodami pomagali predvsem inšpektorji, ko bodo preverjali, ali je izdajatelj račun prek informacijskega sistema za potrjevanje prijavil finančni upravi. 

Poskusno obdobje za potrjevanje računov bo trajalo ves december, od 2. januarja 2016 bodo davćne blagajne obvezne.