Davčne blagajne prinesle dodatnih 81 milijonov evrov v proračun

Največji učinki se kažejo pri trgovini na drobno, dejavnosti strežbe jedi in pijač ter popravila motornih vozil.

Objavljeno
01. junij 2017 15.01
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Davčne blagajne so v prvem letu uporabe zagotovile državnemu proračunu 81 milijonov evrov več davkov in prispevkov za socialno varstvo kot v letu 2015. Največji učinki se kažejo pri trgovini na drobno, dejavnosti strežbe jedi in pijač ter popravila motornih vozil, kaže poročilo Finančne uprave RS (Furs).

Davka na dodano vrednost se je lani v proračun steklo 43,1 milijona evrov več kot leta 2015, znesek vplačanega davka od dohodkov pravnih oseb je bil 13,9 milijona evrov višji, davka od dohodka iz dejavnosti pa 2,8 milijona evrov višji. Povečala so se tudi vplačila prispevkov za socialno varnost ter akontacija dohodnine, in sicer za 21,2 milijona evrov.

V teh številkah je že upoštevan vpliv gospodarske rasti oziroma rasti zasebne potrošnje, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal namestnik generalne direktorice Fursa Peter Grum. Brez tega bi bila številka še približno 40 milijonov evrov višja, je dodal.

Sistem davčnih blagajn onemogoča prirejanje podatkov o prometu za nazaj. »Tega je bilo po naših ocenah veliko,« je dejal Grum.

Nadzirajo in analizirajo

S poročilom se je danes seznanila tudi vlada in državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič je kot najpomembnejše cilje izpostavil evidentiranje gotovinskega prometa, poleg tega pa tudi zniževanje obsega sive ekonomije, bolj prijazno odkrivanje in preprečevanje goljufij in utaj ter navsezadnje nadzor nad delom na črno in bolj učinkovito pobiranje dajatev.

Z davčnimi blagajnami so na Fursu pridobili tudi podatke, na podlagi katerih lahko zavezance lažje nadzirajo in jih analizirajo, Grum pa je še povedal, da so stopili na rep tudi nekaterim proizvajalcem programske opreme. Nekateri so zato že morali plačati globo.

Davčne blagajne so v Sloveniji pri poslovanju z gotovino obvezne od lanskega 2. januarja. Do konca leta je bilo potrjenih več kot ena milijarda računov, vsak dan več kot 2,6 milijona, povprečen čas potrditve pa je pet stotink sekunde.