Davčne blagajne: vadi okoli 400 podjetij

Število davčnih blagajn je vsak dan večje, finančna uprava ponuja pomoč prek 13 telefonskih številk in elektronskega naslova.

Objavljeno
03. december 2015 12.29
iza-Davčne blagajne
Katarina Fidermuc
Katarina Fidermuc

Ljubljana − Davčnih blagajn je čedalje več, ugotavljajo v finančni upravi: »Zdaj 390 različnih zavezancev izdaja račune prek davčne blagajne.« Številka se vseskozi spreminja, tako da jih je zdaj zanesljivo že nekaj več.

V torek, 1. decembra, se je začelo poskusno obdobje za davčno potrjevanje računov, ki bo po področnem zakonu obvezno od 2. januarja 2016. Prvi dan je 166 zavezancev prek svojih davčnih blagajn v potrjevanje oddalo 2362 računov, včeraj se je število povzpelo na 25.774 računov.

Hitro narašča tudi število brezplačnih namenskih potrdil, ki jih naročniki prevzamejo prek sistema eDavki: 8962 naročnikov je prevzelo 10935 namenskih potrdil, saj jih vsak naroči, kolikor želi. Računovodski in davčni servisi ter ponudniki programov za blagajniško poslovanje jih naročajo tudi za svoje stranke.

Na vprašanje, ali se pojavljajo težave pri delovanju informacijskega sistema, v generalnem finančnem uradu odgovarjajo: »Za zdaj ne opažamo nobenih težav pri potrjevanju računov.« Finančna uprava je na svoji spletni strani objavila 13 telefonskih številk, prek katerih je mogoče dobiti dodatna pojasnila o davčnih blagajnah.

Informatiki opozarjajo, da imajo izdajatelji majhnega števila računov, ki nimajo stalnih pogodb z računalniškimi servisi, težave pri nameščanju namenskih digitalnih potrdil, brez katerih se niti v poskusnem obdobju ni mogoče vključiti v informacijski sistem za potrjevanje računov. Brez namenskega potrdila se tudi ni mogoče vključiti v brezplačno miniblagajno na spletni strani finančne uprave.

Za zavezance, ki imajo težave pri nameščanju namenskega digitalnega potrdila v program lastne elektronske naprave ali pri vključitvi v miniblagajno, na finančni upravi ponujajo pomoč: »Vprašanja, povezana s problemom namestitve namenskih digitalnih potrdil za davčne blagajne, sprejemamo na  elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na telefonsko številko 05/ 29 76 800 vsak dan od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro.«