Vse več uporabnikov davčnih blagajn

V sistem potrjevanja računov, ki do 2. januarja ni obvezen, vstopajo veliki izdajatelji. Kmalu novice o igri za potrošnike.

Objavljeno
14. december 2015 17.49
suhadolnik davčna blagajna
Katarina Fidermuc
Katarina Fidermuc

Ljubljana – V trgovinah je vse več davčnih blagajn, ki bodo obvezne od 2. januarja: sistem potrjevanja računov že preizkuša 2513 zavezancev. Hitro narašča tudi število računov z novimi oznakami – včeraj so jih kupci še pred drugo uro popoldne dobili 206.615, nekaj novejša statistika pa jih je pokazala že 304.936.

»Zdelo se mi je, da na račun čakam kakšno sekundo, morda dve, dlje, kot sem pri običajni blagajni,« pravi kupec Stojan, ki je pri enem od velikih trgovcev uporabil samopostrežno davčno blagajno. Na spletni strani finančne uprave bo preveril, kaj povedo podatki o številki računa in novi oznaki: EOR, kratica za enkratno identifikacijsko oznako računa, in ZOI, kratica za zaščitno oznako izdajatelja računa, zapisana tudi kot koda.

Trgovec Spar v sistemu, pošta se pripravlja

V sistem potrjevanja se postopoma vključujejo velike trgovske družbe, zato hitro narašča število računov iz davčnih blagajn – že včeraj zgodaj popoldne jih je bilo prek 2,2 milijona. V finančni upravi pričakujejo, da jih bo njihov informacijski sistem na dan označil od tri do pet milijonov računov.

»Vse naše blagajne od preteklega četrtka označujejo račune prek sistema finančne uprave. Nepravilnosti pri delovanju in procesiranju računov ne opažamo,« nam odgovarjajo v trgovski družbi Spar. »Uvajanje davčnih blagajn v naše trgovine poteka po načrtih in brez težav,« zagotavljajo tudi v Mercatorju.

Davčne blagajne že uporabljajo na Petrolovih bencinskih servisih, Pošta Slovenije pa še ne, a jih bo kmalu, nam odgovarjajo s sedeža v Mariboru: »Načrtujemo, da bomo pošte v sistem postopno vključevali prihodnji teden.«

Trgovsko podjetje Hofer se v poskusno potrjevanje računov prek informacijskega sistema finančne uprave še ni vključilo: »Do tega trenutka nam programov za blagajniško poslovanje še ni uspeli ustrezno nadgraditi.«

Statistika finančne uprave kaže, da se številni izdajatelji računov pripravljajo na nova pravila, saj je 19.063 naročnikov prek sistema eDavki že prevzelo 23.599 namenskih digitalnih potrdil, brez katerih se v davčno potrjevanje računov ni mogoče vključiti. V finančni upravi predvidevajo, da bo davčne blagajne uporabljalo okoli 70 tisoč izdajateljev računov.

Kupec ne sme dolgo čakati na račun

Razvijalcem računalniških programov za blagajne so v finančni upravi (Furs) svetovali, naj čas za izdajo računa kupcu ne bo prekratek, vsekakor ne krajši od 4 sekund: podatek bo z elektronske naprave na prodajnem mestu po internetni povezavi potoval v informacijski sitem finančne uprave, ta ga po opremil z novimi oznakami in ga po elektronski povezavi »vrnil« na prodajno mesto, upoštevati je treba še čas za tiskanje. »Predvideni najdaljši čas obdelave računa v sistemu je dve sekundi, a načrtujemo, da bo veliko krajši, tri desetinke sekunde,« pravi Sebastijan Prepadnik iz skupine za novi sistem pri finančni upravi.

»Za trgovino je zelo pomembno, da je čakalni čas za izpis računa čim krajši, saj vsaka dodatna sekunda lahko povzroči čakalne vrste na blagajnah in tako tudi večji strošek dela. Zato pričakujemo, da bodo dejanski časi za izpis računa krajši od štirih sekund,« poudarjajo v Trgovinski zbornici Slovenije.

Kupci se bodo za nagrado igrali z računi

Predstavniki ministrstva za finance in finančna uprave bodo v četrtek predstavili nagradno igro z računi za potrošnike po 2. januarju 2016. Do novinarske konference podrobnosti o igri ne želijo razkriti. Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman in namestnik generalne direktorice finančne Peter Grum bosta »predstavila dosedanji potek uvajanja davčnih blagajn in nagradno igro, katere namen bo spodbuditi potrošnike, da  zahtevajo, vzamejo in preverijo račun«.